Συγκλονιστικά στοιχεία για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση γυναικών στην Ελλάδα

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το MEGA για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προκαλούν σοκ. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπήρξαν περισσότερες από 5.000 καταγγελίες στην αστυνομία, δηλαδή σχεδόν 30 την ημέρα.

Η κάμερα του «Κοινωνία Ώρα Mega» βρέθηκε στη δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών «Η Φοίβη».
Η υπεύθυνη του ξενώνα, Κλαίρη Δανιηλίδου ανέφερε πως ο ξενώνας λειτουργεί από το 1965 και αποτελεί τον πρώτο ξενώνα στη χώρα, έχοντας  βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες.

«Έχουμε τεράστια εμπειρία πάνω στο θέμα» δήλωσε.

Όπως είπε το φαινόμενο κακοποίησης γυναικών έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και δεν δίστασε να εκφράσει δημοσίως την οργή και τη στεναχώρια για τις τρεις γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν μέσα στις τελευταίες 48 ώρες.

Στην ερώτηση πόσο καιροί φιλοξενούνται οι γυναίκες μέχρι να καταφέρουν να «σταθούν στα πόδια τους» η κ. Δανιηλίδου απάντησε πως τυπικά είναι 3 μήνες.

«Προσπαθούμε να το βλέπουμε πιο ανθρωπιστικά. Θέλουμε το περιστατικό μας να φεύγει και να το βλέπουμε  σε στέρεες βάσεις, να μην χρειαστεί να επιστρέψει. Συνήθως η επανασύνδεση με την οικογένεια είναι τραγικό λάθος» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια η κ. Δανιηλίδου τόνισε πως με την πρώτη κακοποίηση η γυναίκα πρέπει προετοιμάσει τη φυγή της. «Ο φόνος δεν έρχεται ξαφνικά, αλλά μέσα από μια διαδικασία. Ξεκινά από την κλωτσιά, τη σφαλιάρα και κλιμακώνεται».

Η διαδρομή βοήθειας
Σύμφωνα με την κ. Δανιηλίδου εάν η κακοποιημένη γυναίκα δεν λάβει την αρμόζουσα βοήθεια από την αστυνομία, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα νοσοκομείο, εφόσον έχει μώλωπες και να απαιτήσει να καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων, ώστε μετά από μία εβδομάδα να πάρει το έγγραφο και να το δώσει στον εισαγγελέα.

«Οι μεγάλοι ξενώνες που φιλοξενούν 40-50 άτομα δεν είναι λειτουργικοί. Κάθε περιστατικό κακοποίησης σέρνει πίσω του 3-4 ειδικότητες. Υπάρχουν προβλήματα οικονομικά, ψυχολογικά. Γνώμη μου είναι μικρότεροι και πιο λειτουργικοί» εξήγησε.

Η δομή φιλοξενίας «Η Φοίβη» φιλοξενεί 10 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους.

«Κινδυνεύουμε να κλείσουμε γιατί το κτίριο ζητείται πίσω από τους κληρονόμους του ιδιοκτήτη του ιδρύματος. Εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουμε ένα τέτοιο κτίριο. Λειτουργούμε 57 χρόνια, είναι κρίμα να πάνε χαμένα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Δανιηλίδου.

Κλείνοντας τόνισε πως ο εξοργισμένος σύζυγος δεν θα σταματήσει την κακοποιητική συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα