Μαίνεται η φωτιά στο Ρέθυμνο – Μήνυμα του 112 - Πνέουν θυελλώδεις άνεμοι

Μαίνεται η φωτιά στο Ρέθυμνο – Μήνυμα του 112 - Πνέουν θυελλώδεις άνεμοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στις Μέλαμπες καθώς νέες μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώνονται λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αναζωπυρώσεις που έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυροσβεστικές αρχές σημειώθηκαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, στο σημείο επιχειρούν συνολικά 130 υπάλληλοι, 27 πυροσβεστικά οχήματα, 10 πεζοπόρα τμήματα ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις εθελόντριες και τους εθελοντές που δίνουν την δική τους μάχη με τι φλόγες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 3 ελικόπτερα που συνέδραμαν στην κατάσβεση σταμάτησαν τις πτήσεις τους, πράγμα που φέρεται να συνδέεται με την άνεμους που πνέουν στο σημείο.

 Ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Ταταράκης σε άμεση επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, ζήτησε την συμβολή αεροπλάνου Σινούκ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, με τον κ. Ταταράκη να σημειώνει ότι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο τα εναέρια μέσα που χρησιμοποιούνταν έκαναν άστοχες ρίψεις.

Η αναζωπύρωση η οποία ενεργοποίησε τις αρχές το μεσημέρι της Δευτέρας οφείλεται στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο σημείο το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση και κατευθύνεται σε ζώνη που δεν έχει καεί από Μέλαμπες προς Σαχτούρια.

 Εκκενώθηκαν οικισμοί

Με την κατάσταση να είναι εφιαλτική και εξαιρετικά δύσκολη λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν με ένταση που φτάνει τα 10 μποφόρ αλλά και του ότι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλά δύσβατα σημεία, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι λίγο πριν τις 5 το απόγευμα προκειμένου να εκκενωθούν οι περιοχές Κάτω Σακτούρια, Άγιος Παύλος και Αλκουμιανή Γυαλιά.

 Σύμφωνα με το neakriti.gr,  υπάρχει και άλλο μέτωπο με κατεύθυνση προς Αγία Γαλήνη  και προς Άγιο Γεώργιο. Παρά την εντολή για εκκένωση των περιοχών Σακτούρια και Κάτω Σακτούρια, υπάρχουν κάτοικοι στα Σαχτούρια, που αρνούνται να φύγουν, τους οποίους ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, έχει συγκεντρώσει στην εκκλησία. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και μια οικογένεια με μικρά παιδιά μεταφέρθηκε προληπτικά στο Ρέθυμνο, ενώ σημειώνεται ότι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο σημείο είναι ασφαλείς.

Πυρκαγιά και στην περιοχή Αμπελάκι

Μετά το Ροδάκινο και στα Σακτούρια πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή Αμπελάκι στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, στο σημείο επιχειρούν εναέρια μέσα αλλά και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Κρήτης οι οποίες παρέμεναν στο σημείο υπό το φόβο αναζυπύρωσης, γεγονός που συνέβη νωρίς το μεσημέρι στα Σακτούρια.

«Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτική περιοχή στα Αμπελάκι, και από νωρίς επιχείρησαν 2 ελικόπτερα, πλέον έμεινε ένα» αναφέρει στο cretapost o Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης.

«Η φωτιά φαίνεται να τίθεται σύντομα υπό έλεγχο καθώς, αν προλάβουμε, τις δύο ώρες που έχει φως η ημέρα ακόμα θα εξαλειφθεί τελείως το δικό μας πρόβλημα καθώς επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή» τονίζει ο κ. Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα στα Αμπελάκια, στο βόρειο Ρέθυμνου, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, 3 υδροφόρες του Δήμου Ρεθύμνου, 1 ομάδα εθελοντών με ντεπόζιτα του μισού τόνου, Διοικητές της Πυροσβεστικής ενώ συνδράμουν όλα τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ενώ σημειώνεται ότι η μέση ένταση των ανέμων νωρίς το απόγευμα φθάνει τα 6 και τοπικά 7 μποφόρ στην περιοχή της αναζωπύρωσης, ενώ αναμένονται ισχυρότερες ριπές.

Μικρή εξασθένιση αναμένεται από τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σημειώνεται ότι στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Πλακιά οι μέγιστες ριπές τη Δευτέρα ξεπέρασαν τα 93 km/h.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα