Συνελήφθη συμμορία που έκλεβε προτομές: Είχαν καταστρέψει τα μνήματα Βενιζέλου και Καζαντζίδη

Συνελήφθη συμμορία που έκλεβε προτομές: Είχαν καταστρέψει τα μνήματα Βενιζέλου και Καζαντζίδη

Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων, τριών Ελλήνων 36, 32 και 53 ετών και 35χρονης αλλοδαπής σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της  εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου, συνελήφθησαν στην περιοχή της Αρτέμιδας, ο 36χρονος και η 35χρονη και στην περιοχή των Αχαρνών ο 53χρονος. Αναζητείται ο 32χρονος.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο 36χρονος και η 35χρονη, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο, προσέγγισαν Πλατεία στην περιοχή της Αρτέμιδος και αφαίρεσαν την προτομή του Ελευθέριου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, αποκολλώντας την εξ’ ολοκλήρου από την βάση της. Έπειτα από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Από την έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι λίγες ώρες μετά την κλοπή, μετέβησαν σε «σκραπατζίδικο», στην περιοχή των Αχαρνών, όπου πούλησαν την προτομή. 

Το σκαρπατζίδικο εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 53χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης του, ο οποίος αποδέχτηκε την αγορά της προτομής, έναντι του ποσού των 150 ευρώ, την οποία εν συνεχεία έλιωσε.

Πώς δρούσε η συμμορία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανακριτική έρευνα, ο 32χρονος, ο 36χρονος και η 35χρονη  κατηγορούμενοι, οργανώθηκαν, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, διαπράττοντας κλοπές προτομών από την ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. 

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προσέγγιζαν πρώτες πρωινές ώρες, πάρκα και πλατείες στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, στις οποίες είχαν ήδη εντοπίσει μνημεία με προτομές.

Στη συνέχεια, κατέβαιναν από το όχημα, αφαιρούσαν την προτομή, αποκολλώντας την εξ’ ολοκλήρου από τη βάση της, στη συνέχεια την τοποθετούσαν στο εκάστοτε «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο και αποχωρούσαν από το σημείο, μεταβαίνοντας σε άμεσο χρόνο σε «σκαρπατζίδικο» για να την πουλήσουν, βάσει του βάρους της.

Μετά από έρευνα στο σπίτι του 35χρονου και της 36χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα και 3 φυσίγγια. Κατασχέθηκε επίσης και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, διαπιστώθηκε η συμμετοχή των κατηγορουμένων συνολικά στις κάτωθι  αξιόποινες πράξεις:

Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης. 
Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ΗΡΩΑ ΔΗΛΒΟΗ
Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΦΙΛΗΝΤΑ
Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της ΣΟΥΡΗ
Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα