Κορονοϊός: Ποιες τουριστικές περιοχές της χώρας βρίσκονται στο κόκκινο

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με πολλούς ειδικούς να κρούουν ανελλιπώς το καμπανάκι του κινδύνου, εν μέσω του έκτου κύματος της πανδημίας, το οποίο διανύουμε, τονίζοντας πως πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα.

 Επιπλέον, σημειώνουν πως οδεύουμε προς την κορύφωση του έκτου κύματος και αναμένεται να φτάσουμε, ίσως, μέχρι και τις 30.000 κρούσματα ημερησίως.

Οι επιστήμονες συστήνουν να φορούν όλοι μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, ακόμα και αν αυτό δεν καθίσταται υποχρεωτικό, με την αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων να εξετάζει επαναφορά της χρήσης της.

Κορύφωση του κύματος στα μέσα Ιουλίου
Στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση στον δείκτη των κρουσμάτων κοροναϊού, εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με όσα είπε το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τις 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας. «Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Εκτίμησε ακόμη πως θα μπορεί να ακολουθήσει μια φάση αποκλιμάκωσης, τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

Ο ίδιος πρότεινε τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η Πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός». 

Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε
Για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε λόγο, από πλευράς της, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

 «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας, σώζει ζωές» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας, προκειμένου να περιοριστεί η έκρηξη κρουσμάτων.

Ο ίδιος παράλληλα, μιλώντας στο OPEN, έκανε λόγο για έβδομο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο και τον ερχόμενο χειμώνα το οποίο θα είναι σαφώς χειρότερο από το έκτο.

«Βλέπω ένα έβδομο κύμα όπως ακριβώς το ζήσαμε και στις προηγούμενες χρονιές. Δηλαδή το έκτο αυτό κύμα λόγω και των καλοκαιρινών μηνών δεν πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει τέτοιο σημαντικό πρόβλημα πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, θα έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων αλλά όχι σε τέτοιο πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως το έβδομο κύμα του φθινόπωρου και του χειμώνα θα είναι πολύ πιο άσχημο» σημείωσε.

Ποια νησιά πιέζονται
Μιλώντας κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και οι αντιπρόεδροι του οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφέρθηκαν στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Αυτές είναι οι εξής:

Ιόνιο
Νότιο Αιγαίο
Κρήτη
Αττική
Οι περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσαν οι καθηγητές.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδες, 14 δημοφιλή νησιά έχουν θετικότητες που ξεπερνούν το 50%. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από τα μισά τεστ που διενεργούνται βγαίνουν θετικά στον ιό.

Την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου, οι υψηλότερες θετικότητες καταγράφηκαν στη Μύκονο (53,53%) και στη Μήλο, όπου η θετικότητα ανήλθε στο 52,45%, από 32,31% την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου (αύξηση 62,3%).

Πολύ υψηλές θετικότητες παρατηρήθηκαν στη Σαντορίνη (39,51%), την Πάρο (31,77%),στην Τήνο (25,6%), την Κάρπαθο (24,51%), την Κω (24,38%), την Ιθάκη (23,74%) και τη Νάξο (21,7%), ενώ πλησίασαν το 20% στη Ζάκυνθο (19,93%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (18,64%), τη Σύρο (18,58%) και τη Ρόδο (18,54%). 

Σύμφωνα με τον διευθυντή Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο, τα αυξημένα κρούσματα αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος της κατάστασης. Ο ίδιος εκτιμά, δε, πως η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους διασωληνωμένους, οι οποίοι μάλιστα ξεπέρασαν τους 100.

«Πληρώνουμε τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που η πανδημία και ο ιός δείχνει τη δυναμική του με μία παραλλαγή, την Ο5, που χτυπάει και το κατώτερο αναπνευστικό» είπε ο Νίκος Καπραβέλος στο MEGA.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήταν μεγάλο λάθος που σταμάτησε η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ έκανε έκκληση «να μην πληρώσουμε σε ζωές την καλή πορεία του τουρισμού».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα