Θεοδωρίδου: Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δεν σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας

Θεοδωρίδου: Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δεν σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας

Μήνυμα πως η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών και η χαλάρωση των μέτρων δεν σηματοδοτούν το τέλος της πανδημίας έστειλε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, πριν από δύο χρόνια ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στις 11 Μαρτίου, χαρακτήριζε το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία. Εννέα μήνες αργότερα στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, το “δώρο της επιστήμης”, το πρώτο εμβόλιο φτάνει στη χώρα μας, σημείωσε.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που «δυσχεραίνουν την κατάσταση», τονίζοντας πως η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί «σύμμαχο» στην καταπολέμηση του ιού.

«Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου. 

Αναφορικά με τα αποτελέσματα έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η καθηγήτρια επεσήμανε πως το ποσοστό θανάτου εμβολιασμένου είναι 1,5% συγκριτικά με ποσοστό 11,7% σε ανεμβολίαστο ανά 100.000 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας. Ιστορικά η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση και σημειώνεται πως πολλά ακόμη κεφάλαια απομένουν προς συγγραφη στο βιβλίο της πανδημίας COVID».

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους οι ενημερώσεις για την πορεία των εμβολιασμών, που γινόταν κάθε Δευτέρα θα πραγματοποιούνται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και όταν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από πλευράς του υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα