Τι ισχύει με τους ανεμβολίαστους στην εστίαση από Σάββατο 19 Φεβρουαρίου

Τι ισχύει με τους ανεμβολίαστους στην εστίαση από Σάββατο 19 Φεβρουαρίου

Τέλος στα μέτρα από αύριο σε διασκέδαση, εστίαση και γήπεδα, με τους ειδικούς να ανάβουν το «πράσινο» φως για επιστροφή στην κανονικότητα. Τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους και όσους διαθέτουν πιστοποιητικό, αφού για τους ανεμβολίαστους δεν αλλάζει, προς το παρόν τίποτα. Ο Θάνος Πλεύρης ωστόσο ανακοίνωσε ότι όλα τα μέτρα θα αρθούν μέσα στον Μάρτιο, αφήνοντας ένα ερωτηματικό για το ποιους θα αφορά η άρση.

Πιο αναλυτικά, συγκεκριμένα για τους ανεμβολίαστους ισχύουν τα εξής μέτρα στην εστίαση:

Απαγορεύεται η είσοδός του στους κλειστούς χώρους σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Μπορούν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης -σε όσα μαγαζιά διαθέτουν ανοιχτό χώρο- με αρνητικό rapid test.

Επίσης, δεν έχουν πρόσβαση σε γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, συνέδρια και γυμναστήρια.

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, την εργασία τους και υπηρεσίες αισθητικής πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.

Για το αν σύντομα θα υπάρξει κατάργηση των μέτρων και για τους ανεμβολίαστους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε χαρακτηριστικά:

«Ό,τι αποφασίζουμε σχετικά με τη λειτουργία των χώρων και την πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων θα ανακοινώνεται. Δεν υπάρχει πρόθεση αυτή την ώρα να υπάρχει ένας διαχωρισμός στα προνόμια. Ισχύει το πιστοποιητικό με συγκεκριμένα προνόμια για την πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων σε συγκεκριμένους χώρους. Εκεί είμαστε και εκεί θα συνεχίσουμε».

Ποια μέτρα ισχύουν για όλους
Υποχρεωτική παραμένει η διπλή μάσκα ή η μάσκα υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και η χρήση μάσκας σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο για τους ανοιχτούς χώρους φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα καταργηθεί και αυτό.

Τα πιστοποιητικά των ανεμβολίαστων με δύο δόσεις
Πότε λήγουν τα πιστοποιητικά; Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα:

Εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις: Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, δεν χρειάζεται να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης.

Εμβολιασμένοι με δύο δόσεις (που δεν έχει περάσει το επτάμηνο): Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με δύο δόσεις διαρκεί επτά μήνες. Αν κάποιος νοσήσει προτού προλάβει να κάνει την τρίτη δόση, τότε το πιστοποιητικό νόσησης τού χορηγείται κανονικά.

Εμβολιασμένοι με δύο δόσεις (και έχει παρέλθει το επτάμηνο): Όσοι δεν κάνουν τρίτη δόση και έχει περάσει το επτάμηνο θεωρούνται ανεμβολίαστοι και ισχύει ό,τι για τους υπόλοιπους, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά: Μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί για τρεις μήνες.

Ανεμβολίαστοι που νοσούν για δεύτερη φορά: Δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης και χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων τα οποία τους εξασφάλιζε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα