Νέος Βουτζάς: Κραυγή αγωνίας από ιδιοκτήτες σπιτιών που βουλιάζουν στο ρέμα – Τι λέει ο Λέκκας

Νέος Βουτζάς: Κραυγή αγωνίας από ιδιοκτήτες σπιτιών που βουλιάζουν στο ρέμα – Τι λέει ο Λέκκας

Κραυγή αγωνίας υψώνουν ιδιοκτήτες σπιτιών στον Νέο Βουτζά. Σπίτι έχει πέσει χαμηλότερα, κατά 3 μέτρα και είναι έτοιμο να το «καταπιεί» το ρέμα, ενώ άλλα τρία κινδυνεύουν λόγω των καθιζήσεων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η ιδιοκτήτρια ενός εκ των σπιτιών, που το τελευταίο διάστημα μένει με την οικογένειά της στον Πειραιά, στο σπίτι του πατέρα της, μιλώντας στην ΕΡΤ1 απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να σταθεί στο πλάι τους.

«Καταστράφηκαν δύο οικογένειες και είμαστε άλλες επτά» είπε χαρακτηριστικά η κα Μαίρη Μπαλλή και πρόσθεσε:

«Να προχωρήσει η Πολιτεία άμεσα στα απαραίτητα έργα στην κάτω μεριά του πρανούς, που ολισθαίνει προς το ρέμα Πεντέλης στην περιοχή του Νέου Βουτζά».

Τα σπίτια στο σημείο είναι εντός σχεδίου πόλης, με νόμιμες οικοδομικές άδειες και όχι αυθαίρετα, που έχουν κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις.

Το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής προέβλεπε τη θέση των σπιτιών αυτών, που κινδυνεύουν με κατάρρευση.

«Με την επόμενη βροχή το σπίτι θα το πάρει και αυτό το ρέμα» επισημαίνει και ενημερώνει πως τόσο το δικό της σπίτι, που είναι 30ετίας, όσο και τα υπόλοιπα είναι εντός σχεδίου πόλεως και έχουν κτιστεί με νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Έως τώρα δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, γιατί τα δέντρα  συγκρατούσαν το νερό της βροχής, μετά όμως τις πυρκαγιές, η  καθίζηση του εδάφους είναι μόνιμος κίνδυνος στην περιοχή.

«Στον νέο Βουτζά και τον Υμηττό τα σπίτια κτίζονται πάνω σε πρανή» επισήμανε η κα Μπαλλή και πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουν να φύγουν. Εδώ υπήρχε δάσος που κάηκε. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς μετά να κάνει κάποιες παρεμβάσεις».

Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο στην περιοχή, όπου από παλιά υπάρχει και το ρέμα του Νταού.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να επεκταθεί και να κινδυνεύσουν και άλλα σπίτια.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε ότι διολισθαίνει ένα υπόστρωμα του εδάφους, ενώ ειδικοί γεωτέχνες θα διαπιστώσουν το βάθος του προβλήματος.

 
Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τα σπίτια που “βυθίζονται” στον Νέο Βουτζά
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι “εκείνο που απουσιάζει από μεγάλες περιοχές οικοδόμησης είναι οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το σπίτι θα μπορούσε κάλλιστα να διασωθεί και να είναι ασφαλής η κατασκευή, αλλά ο εδαφικός μανδύας είναι ασταθής. Όταν κάνουμε κατασκευές πάνω σε έναν ασταθή μανδύα, γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα ειδικά όταν αρχίζει και βρέχει ή όταν έχουμε δασικές πυρκαγιές”.

Ο κ. Λέκκας συνέχισε λέγοντας ότι “εδώ υπάρχει μια παράλειψη και από την Πολιτεία. Η Πολιτεία δίνει άδειες, αλλά δίνονται χωρίς να υπάρχει γνώση των γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών. Συνεπώς είναι άδειες που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην ασφάλεια. Εκείνο που προτείνουμε είναι να γίνεται γεωτεχνική μελέτη πριν από μια οικοδομή για να αποφεύγουμε τέτοια φαινόμενα. Στις δημόσιες κατασκευές πάντως, επιβάλλεται να γίνονται τέτοιες μελέτες”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα