Ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με self test - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με self test - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Όμικρον βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες αφενός για να έρθουν οι απαντήσεις και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφετέρου για να αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι αυτή την στιγμή.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη διανομή δωρεάν self test για όλους τους πολίτες τις μέρες των γιορτών. Ωστόσο, αν τα self test θα είναι δύο ή τρία, θα το αποφασίσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Πάντως, η ιδέα είναι τα ρεβεγιόν των γιορτών να γίνουν με ισχυρή σύσταση για τεστ.

Έτσι, ο καθένας -εμβολιασμένος ή όχι- θα μπορεί με τον ΑΜΚΑ του να παίρνει δωρεάν τεστ, κάτι που σκοπεύει να κάνει και η Πορτογαλία. Μάλιστα, όπως μεταδίδει πάντα το ίδιο μέσο, η ελληνική πλευρά δρομολογεί μία μεγάλη παραγγελία τεστ.

Plan B χωρίς lockdown
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μπορεί να απέρριψε κατηγορηματικά το lockdown, ωστόσο, ήταν πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή του για πιθανά επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης αλλά αυτό προϋποθέτει πιστή εφαρμογή των μετρών, εκτεταμένους ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών με παράλληλη ενίσχυση συστήματος υγείας.

Την ίδια στιγμή πάντως πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν νέα αυστηρότερα μέτρα για την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα» τόνισε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν να εξετάσουν το αποτύπωμα των μέτρων που ήδη ισχύουν πριν προχωρήσουν σε νέα μέτρα τα οποία θα ισχύουν μόνο για τους ανεμβολίαστους και θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες αύξηση των εβδομαδιαίων rapid tests και απαγόρευση εισόδου στην εστίαση ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.

«Εμείς πιέζουμε για αυστηροποίηση των μέτρων, όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει όλους τους παράγοντες για να πάρει την καλύτερη απόφαση» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Αύξηση των εμβολιασμών
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την εμβολιαστική κίνηση. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες 386.692 πολίτες άνω των 12 ετών έκλεισαν ραντεβού ή έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Έτσι σε σύνολο πληθυσμού 9,523 εκατ. ατόμων άνω των 12 ετών, 6.752.859 άτομα είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, δηλαδή ποσοστό 71%.

Αντιπαράθεση για την διαχείρηση της πανδημίας από την κυβέρνηση είχαμε και στη Βουλή κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος προς τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο 15νθημερο του Δεκεμβρίου, όπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κορύφωση του 4 κύματος της πανδημίας.

«Παράθυρο μέτρων για ανεμβολίαστους»
«Η κυβέρνηση έχει πάρει μια κεντρική απόφαση που λέει ότι δε θα πάμε σε lcokdown», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Γιάννης Πρετεντέρης.

«Εξ’ αυτού η πίεση θα ασκηθεί πάνω στους ανεμβολίαστους. Υπάρχει παράθυρο για μέτρα στους ανεμβολίαστους. Το αισιόδοξο ωστόσο είναι η εξέλιξη των εμβολιασμών», συμπληρώνει και καταλήγει:

«Με την παρούσα κατάσταση, η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει πάρει είναι αρκετά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα