Νέα μέτρα: Το γαλλικό μοντέλο και τα εναλλακτικά σενάρια - Ένα βήμα πριν τις κρίσιμες αποφάσεις

Νέα μέτρα: Το γαλλικό μοντέλο και τα εναλλακτικά σενάρια - Ένα βήμα πριν τις κρίσιμες αποφάσεις

Το γαλλικό παράδειγμα - όπου για να διατηρηθεί το υγειονομικό πάσο θα πρέπει τα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν και αναμνηστική δόση- εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από δήλωση του Άκη Σκέρτσου, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, άφησε παράθυρο ώστε η τρίτη δόση εμβολίου να αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την είσοδο σε κλειστούς χώρους. 

Σε περίπτωση που το μέτρο κλειδώσει τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση για να διατηρήσουν σε ισχύ το πιστοποιητικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πρώτα στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Παράλληλα, εξετάζεται μια ευρύτερη βεντάλια μέτρων, ωστόσο στόχος είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην οικονομία. Για παράδειγμα, στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιων πρόσθετων μέτρων, ώστε να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των πελατών.

Επίσης, έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για ενίσχυση της τηλεργασίας, ενώ κερδίζει έδαφος η κλιμακωτή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους για να υπάρξει αποσυμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να σημειωθεί εδώ πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις για διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο είναι ένα μέτρο που αμφισβητείται καθώς δεν είναι εύκολο να γίνεται έλεγχος.

 
Στο κάδρο οι ανεμβολίαστοι

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, που θα πρέπει κάθε εβδομάδα να κάνουν. Με το σημερινό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα (δηλαδή τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα). Ωστόσο, θεωρείται πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός τεστ την εβδομάδα (από τρία έως και πέντε) ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Παράλληλα αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός για όσους είναι ανεμβολίαστοι, καθώς ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Αυστρία και η Γερμανία) λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα. Πάντως, το ενδεχόμενο να απαιτείται rapid test για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και γενικά καταστηματα τροφίμων δε συζητείται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα