Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη: Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη: Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό

Το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ.. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς

Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη, κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

Για διαφορετικό σεισμικό κέντρο από αυτό του Αρκαλοχωρίου κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι αναφορικά με τα 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το μεσημέρι της Τρίτης την Κρήτη και άφησαν πίσω τους μικρές υλικές ζημιές.

Οι μόνες ζημιές εντοπίζονται στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου κατέρρευσε ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ σημειώθηκε μικρής έκτασης κατολίσθηση. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σητείας.

Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο. Μετά την ισχυρή δόνηση των 6,3 Ρίχτερ, ακολούθησαν δονήσεις 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο και 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη – «Δε γνωρίζουμε την “οροφή” της περιοχής και πόσο μεγάλο σεισμό μπορεί να δώσει»

Ανάστατη είναι η Κρήτη μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου εχτές το μεσημέρι, όταν 6,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο σημείο.
«Δεν έχουμε ιδιαίτερη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μεγάλο μετασεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Σύμφωνα με τις θεωρητικές προσεγγίσεις, η χθεσινή σεισμική δόνηση πρέπει να δώσει ένα μετασεισμό της τάξεως του 5,5 – 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο Λασίθι δεν είχαμε καθόλου ζημιές με 6,3 Ρίχτερ», συνέχισε ο ίδιος σχετικά με όσα πρέπει να περιμένουμε.

«Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δε συνδέεται με το σεισμό στην Κάρπαθο. Συνέπεσαν απλά χρονικά. Όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε την κάθε φορά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα φυσικά φαινόμενα», εξήγησε.

«Δε γνωρίζουμε την “οροφή” της περιοχής και πόσο μεγάλο σεισμό μπορεί να δώσει»
«Όταν ένας σεισμός γίνεται στη θάλασσα οι παρατηρήσεις μας είναι περιορισμένες. Έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που έχει πλούσιο ιστορικό, αλλά δεν μπορούμε να το καθορίσουμε πλήρως. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί. Το 6,3 είναι ένας μεγάλος σεισμός, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι η οροφή του δυναμικού της περιοχής, και πόσο μπορεί να φτάσει. Ακόμα και μεγαλύτερο σεισμό να κάνει, η ενέργεια κατευθύνεται προς το Λιβυκό Πέλαγος και το Αιγαίο, για αυτό και δεν είχαμε επιπτώσεις, παρά μόνο εξαιρετικά περιορισμένες», σημείωσε.

«Θα είμαι στην Κρήτη όσο χρειαστεί. Θεωρώ ότι η επιτόπια παρουσία επιστημόνων δημιουργεί κάποια ηρεμία στους κατοίκους», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

«Ήταν δύσκολο να κινηθούμε, κουνιόταν ο δρόμος»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο κ. Λουκάς Σκανδάλης, εργαζόμενος στο δημαρχείο της Σητείας, ο οποίος περιέγραψε πώς βίωσε το σεισμό.

«Ο σεισμός με βρήκε στο δημαρχείο. Πριν το σεισμό ακούστηκε ένα βουητό. Όταν ξεκινήσαμε να κουνιόμαστε τρέξαμε και βγήκαμε έξω. Ήταν δύσκολο να απομακρυνθούμε από το κτίριο. Κουνιόταν και ο δρόμος. Είχαμε ζημιές στο δημαρχείο, έχει ρωγμές και περιμένουμε μελετητές σήμερα να δουν αν είναι κατάλληλο. Το βράδυ δεν είχαμε καθόλου μετασεισμούς. Απλά μας λένε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό μεγαλύτερο από 5 βαθμούς», είπε ο κ. Σκανδάλης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα