Καμπανάκι για Βόρεια Ελλάδα και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Η κ. Γκαγκά έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την Βόρειο Ελλάδα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε όσα συνέβησαν πέρυσι».

Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει, τόνισε εμφατικά η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σαφώς καλύτερα πάνε τα πράγματα με τον εμβολιασμό, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι ,οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

Υπάρχει αυξητική τάση στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Β. Ελλάδα, που κυμαίνεται από 11% έως 36%, είπε η αναπληρώτρια υπουργός, δίνοντας τη σκυτάλη στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ μίλησε για μεγάλη αύξηση στην Βόρειο Ελλάδα.

Κορονοϊός: 2.125 νέα κρούσματα, 31 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι - Η Γεωγραφική Κατανομή

«Οι εισαγωγές στη Βόρειο Ελλάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια», είπε και πρόσθεσε: «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα. Αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη. Διπλασιασμό των κρουσμάτων η Ξάνθη. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης».

«Η πανδημία παρουσιάζει σταθεροποίηση. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη και 20.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια», είπε και τόνισε: «Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους».

Προσέθεσε ότι καταγράφονται 2.24 νέα κρούσματα ανά ημέρα και τα ενεργά κρούσματα είναι 20.000.

Μίλησε για «πανδημία των ανεμβολίαστων», σημειώνοντας ότι η Μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει και νεότερες ηλικίες.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δεν έχει παρουσιάσει αύξηση. Επ’ αυτού επισήμανε ότι καταγράφηκαν 3.599 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, ήταν δηλαδή το 24% των νέων μολύνσεων.

«Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά», είπε και πρόσθεσε ότι περίπου 160.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Και επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές»
«Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές», υπογράμμισε η κ. Γκάγκα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον κίνδυνο παρενεργειών και θανάτου από τα εμβόλια.

«Οι πιθανότητες σοβαρών παρενεργειών είναι ελάχιστες», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός θανάτων που δεν έχει επαληθευθεί κιόλας αν προέρχεται από τα εμβόλια. «Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο», τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε «τόσο άμεση πληροφόρηση για παρενέργειες», για να σημειώσει ότι «υπάρχει διάχυση της πληροφορίας» και πως η αναλογία κινδύνου – οφέλους είναι σαφής μετά από 6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκόνης είπε ότι είναι «πιο πιθανό να πεθάνουμε από τροχαίο παρά από το εμβόλιο», άρα «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στην δουλειά μας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα