Τα νησιά στο επίκεντρο του κορονοϊού – Αγωνία για επιδείνωση τον Αύγουστο με το μεγάλο κύμα εκδρομέων

Τα νησιά στο επίκεντρο του κορονοϊού – Αγωνία για επιδείνωση τον Αύγουστο με το μεγάλο κύμα εκδρομέων

Το αρνητικό ρεκόρ τριμήνου στα κρούσματα που σημειώθηκε χθες «απλώνεται» σε όλη τη χώρα, με τα νησιά να καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του επιδημιολογικού «χάρτη».

Η διασπορά του ιού σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές ανησυχεί τους ειδικούς και δίνει το «στίγμα» για επερχόμενη ακόμη μεγαλύτερη πίεση τον Αύγουστο όταν και θα κορυφωθεί η κινητικότητα λόγω διακοπών.

Η Κρήτη έχει βρεθεί εξ αρχής στη «δίνη» του τωρινού κύματος και εκεί καταγράφονται πολλά από τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» που εντοπίζουν οι ειδικοί. Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, περιλαμβάνονταν 153 περιστατικά της Covid-19 στο Ηράκλειο, 94 στο Ρέθυμνο, 52 στα Χανιά και 35 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Δημοφιλή νησιά έχουν σταδιακή άνοδο των μολύνσεων που εξηγείται από τους ειδικούς από την αυξημένη προσέλευση και τις συνθήκες συγχρωτισμού σε δραστηριότητες που συνδέονται με την περίοδο ανάπαυλας, όπως είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σαντορίνη που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση του testing καταγράφηκαν χθες 58 περιστατικά. Και άλλοι τουριστικοί προορισμοί των Κυκλάδων σημειώνουν έντονη διασπορά, με την Πάρο να καταγράφει χθες 34 θετικές διαγνώσεις και τη Μύκονο 37 περιστατικά. Για την τελευταία παρατηρείται μια σταθεροποιητική τάση τις τελευταίες ημέρες – σε κάθε περίπτωση η εγρήγορση είναι αναγκαία – για αυτό και θεωρείται αρκετά πιθανό να βγει από το μίνι lockdown την προσεχή Δευτέρα.

Μικρότερη είναι η διασπορά του ιού σε Μήλο (οκτώ κρούσματα), Νάξο (επτά περιστατικά), Σύρο (πέντε κρούσματα), Ανδρο (τρία περιστατικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα ανεβαίνουν και στα νησιά που εντάσσονται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, δηλαδή τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου εντοπίστηκαν 36 νέες μολύνσεις χθες. Στα Δωδεκάνησα, το τουριστικό νησί της Ρόδου κατέγραψε 48 θετικές διαγνώσεις ενώ στην Κω εντοπίστηκαν 19 περιστατικά.

Αυξητικές τάσεις φαίνεται πως αρχίζουν και στα Επτάνησα, με την Κέρκυρα να συγκεντρώνει 27 νέα κρούσματα, όπως και στο βόρειο Αιγαίο με τη Χίο να καταγράφει 16 περιστατικά και τη Λέσβο 12 μολύνσεις.

Η χώρα μας είναι σε κατάσταση επιδημιολογικού συναγερμού αφού για ακόμη μια φορά τα περιστατικά έχουν εκτοξευθεί και χθες ξεπέρασαν τις 3500, αριθμός – ρεκόρ του τελευταίου τριμήνου. Προς το παρόν δεν υπάρχει πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ωστόσο αναμένεται πίεση στα νοσοκομεία καθώς οι νοσηλείες αυξάνονται. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να δημιουργηθούν εκ νέου κλίνες Covid για τις ανάγκες του τέταρτου κύματος.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα