Πιο κοντά στο υποχρεωτικό εμβολιασμό - Νέα μέτρα στην εστίαση, Covid Pass και Voucher όπλα κατά της Δέλτα

Πιο κοντά στο υποχρεωτικό εμβολιασμό - Νέα μέτρα στην εστίαση, Covid Pass και Voucher όπλα κατά της Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει και φαίνεται ότι οδηγεί γρηγορότερα στ0ν υποχρεωτικό εμβολιασμό, αρχικά σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων

Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα όπλα ώστε να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλαξης Δέλτα, αλλά και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα αφορούν τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Στόχος είναι μέχρι τέλους Αυγούστου να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ενώ όσοι δεν εμβολιάζονται θα μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν επαφή με το κοινό. 

Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν στον ΣΚΑΪ ότι όσοι αρνούνται τον εμβολιασμό δεν υπάρχει πρόθεση να απολυθούν από την υπηρεσία τους, καθώς στόχος είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας. 

Στο τραπέζι υπάρχει και το θέμα των εκπαιδευτικών, των νεοσύλλεκτων και των αθλητών

Τα επιδημιολογικά στοιχεία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποίηση των μέτρων, και καθιστούν ακόμη πιο απαραίτητο το χτίσιμο του τείχους ανοσίας με τον εμβολιασμό.

Τα μέτρα στην εστίαση 

Oπως είναι ήδη γνωστό, στις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα).

Σύμφωνα, με πληροφορίες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα , η εφαρμογή των μέτρων  που αφορά την εστίαση μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου, προκειμένου να υπάρχει ακόμα καλύτερη εικόνα όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το άνοιγμα των κλειστών χώρων να αφορά μόνο στους εμβολιασμένους. Να υπάρχουν, δηλαδή, μόνο αμιγείς χώροι εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πληρότητα 80% και τους επιχειρηματίες να προορίζουν τους ανοιχτούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μεικτούς. Εάν δεν το κάνουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Επίσης θα είναι υποχρεωμένες να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ. 

Τσουχτερά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Πρόστιμα και για τους πελάτες

Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Covid Pass: Πως θα λειτουργεί η εφαρμογή για την είσοδο στα μαγαζιά - Τι θα ελέχγοι, τα τρία χρώματα

Το πως θα  λειτουργεί  το Covid Pass ανέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το πρωί της Παρασκευής  μιλώντας στο Mega.

Η «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με το οποίο θα ταξιδεύουμε σε χώρες της ΕΕ. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού. 

 «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

 «Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα», πρόσθεσε.

 Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει.

Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

 Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε και το voucher των 150 ευρώ, το οποίο δίνει η κυβέρνηση στους νέους ηλικίας 18-25, ως κίνητρο για να εμβολιαστούν.

Όπως σημείωσε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα του gov.gr με τους κωδικούς της εφορίας.

«Την επόμενη εργάσιμη μέρα θα λαμβάνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ, την οποία κανείς θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εμπόρων. Η ιδέα είναι η κάρτα να είναι στο τηλέφωνο» πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.

Voucher εμβολιασμού
To voucher των 150 ευρώ που θα λάβουν οι νέοι που θα εμβολιαστούν θα έχει τη μορφή προπληρωμένης κάρτας και δικαιούχοι είναι οι νέοι από 18 έως 25 ετών. Αφορά γεννημένους από το 1996 έως το 2003. Συνολικά οι δικαιούχοι ανέρχονται στους 940.000. Οι νέοι θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα του gov.gr με τους κωδικούς της εφορίας.

Την επόμενη εργάσιμη μέρα θα λαμβάνουν την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκκινεί στις 20 Ιουλίου.

Προϋπόθεση είναι να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δόση εντός του 2021 και καλύπτει όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί εντός του 2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να το εξαργυρώσουν σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, συναυλίες, θέατρα, σινεμά, μουσεία.

Ανεμβολίαστοι 8 στους 10 έως την ηλικία των 50 ετών

Το 44% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας δεν έχει κάνει ούτε μία δόση, ενώ συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που είναι πάρα πολύ χαμηλά τα ποσοστά.
Πιο αναλυτικά, η ηλικιακή ομάδα 18- 24 ετών που είναι κι αυτή που κινδυνεύει περισσότερο από το νέο στέλεχος του ιού είναι σε ποσοστό 83,5% ανεμβολίαστη.

Οι άνθρωποι 30-39 ετών σε ποσοστό 61% παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

 Στις ηλικιακές ομάδες που ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς, δηλαδή στους ανθρώπους 50-59 ετών και 80 και άνω, τα ποσοστό των ανεμβολίαστων παρότι είναι πιο χαμηλά, δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό.

50 -59 έτη: 36,20%
80 έτη: 30,20%

Σε 11 περιοχές η μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί σε 11 περιοχές της χώρας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να υπάρχει στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: 39 κρούσματα στην Αττική, 58 στο Ηράκλειο, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Λέσβο, 3 στο Ρέθυμνο και 2 στην Πάρο , από 1 σε Αργολίδα, Αχαΐα, Λάρισα, Χαλκιδική και Εύβοια, 4 στο Ελ. Βενιζέλος.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες μειώθηκε κατά μια δεκαετία ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, από τα 33 στα 23 έτη. Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών. Όμως, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλλου, αρχίζουμε να βλέπουμε και μια μικρή αύξηση στους ενήλικες 35 έως 55 ετών.

 Το ίδιο ισχύει και για τη μετάλλαξη Δέλτα που αυτή τη στιγμή πλήττει κυρίως τους νέους οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των κρουσμάτων με την ινδική μετάλλαξη είναι κάτω των 40 ετών. Μόλις το 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Ωστόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας υποστηρίζει ότι η μετάλλαξη δέλτα έχει δείκτη μεταδοτικότητας 7 και η μόνη μολυσματική ασθένεια που την ξεπερνά είναι η ιλαρά. Εκτιμά ως εκ τούτου ότι σύντομα θα μεταφερθεί από τους νέους σε ευπαθείς ομάδας και τότε θα ξεκινήσει η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Οι νέες ηλικίες αυτή τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος “Δ” θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Όμως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου» επεσήμανε ο κ. Σύψας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Δέλτα θα μολύνει όλους τους ανεμβολίαστους. «Το Δέλτα είναι η τελευταία λέξη του δράματος. Η μετάλλαξη Δέλτα θα προσβάλει τους πάντες, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, επομένως του χρόνου τέτοιο καιρό είτε θα έχουμε αντισώματα από το εμβόλιο είτε θα έχουμε αντισώματα από το δέλτα και κάπου εκεί θα τελειώσει» εκτίμησε.

Self test

Στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self-test προστίθενται και τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Η παραλαβή θα γίνεται με τον ΑΜΚΑ τους (εναλλακτικά με ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ) από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουλίου η διάθεση μέσω των φαρμακείων των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ για τους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου.

Έτσι, δικαιούχοι των δωρεάν self-tests για τον Ιούλιο είναι:

Όλα τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών

Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα