Απεργία Πέμπτη 10 Ιουνιού: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Απεργία Πέμπτη 10 Ιουνιού: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνιού για  το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν για τις αλλαγές σε 8ώρο,  συλλογικές  συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου συμμετέχουν τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες – ΣΤΑ.ΣΥ (μετρό – τραμ – σιδηρόδρομος), στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ρολά κατεβάζουν το τραμ, το μετρό, ο ΗΣΑΠ, τα τρόλεϊ, τα τρένα, τα πλοία, οι δήμοι, οι εφορίες, τα ΜΜΕ, τα λεωφορεία,  ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.

Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Επίσης προγραμματίζονται απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε συνολικά 71 πόλεις.

Συγκεντρώσεις
Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή επίσης των ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που μετέθεσαν το αρχικό απεργιακό τους κάλεσμα που ήταν για τις 3 Ιουνίου.

Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10 π.μ. στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια».

Πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΝΑΡ, Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ(μ-λ) κ.ά.) και συλλογικότητες εργαζόμενων δίνουν το δικό τους ραντεβού στις 10:30 π.μ. στα Χαυτεία.

Στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος θα βρεθούν μέλη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και το κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο, ενώ μέχρι στιγμής συμμετοχή έχουν ανακοινώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Ιδιαίτερα για τα Μέσα Μεταφοράς, «χειρόφρενο» θα τραβήξουν Mετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Απεργία στα πλοία
Για την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρθηκε η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται πως τα σωματεία αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00.

ΕΣΗΕΑ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην πανελλαδική απεργία
Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα