Κορονοϊός: Παραμένει σε σκληρό lockdown - Μεταβαίνει εκτάκτως ο Χαρδαλιάς

Σε καθεστώς σκληρού lockdown παραμένει η Κάλυμνος. Μεταβαίνει εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αύριο, Πέμπτη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει ευρεία σύσκεψη στο νησί μαζί με λοιμωξιολόγους και τοπικούς φορείς.

Τον κ. Χαρδαλιά θα συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Στόχος της επίσκεψης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η προσπάθεια στήριξης όλων των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού, η διεξοδική ενημέρωση όλων των συναρμόδιων φορέων και ο βέλτιστος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έως τη Δευτέρα, 24 Μαΐου.

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την αύξηση του υιικού φορτίου που δείχνουν τα λύματα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συνεδριάζει η επιτροπή των  ειδικών του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλα και την  κατάσταση στις κόκκινες περιοχές με την Κάλυμνο που είναι σε αυστηρό lockdown να αποτελεί πρώτη τους ανησυχία.

Μάλιστα το πρωί θα γίνει και ευρεία σύσκεψη, ενώ σκοπός της επίσκεψης είναι η προσπάθεια στήριξης όλων των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού, η διεξοδική ενημέρωση όλων των συναρμόδιων φορέων και ο βέλτιστος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έως τη Δευτέρα, 24 Μαΐου.

Πάντως οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ανησυχούν και για την κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία όσο και για την Κρήτη στην οποία το ιικό φορτίο στα λύματα να είναι ιδιαίτερα αυξημένο στο νησί.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από τις 11 περιοχές που εξετάστηκαν τα λύματα, οι τέσσερις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και αυτές είναι:

-Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+94%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

-Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση (+198%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/2021.

-Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε αύξηση (+45%), σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21».

-Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση (+36%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους και στην Αττική όχι στο σύνολό της αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές που η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν αποκλείεται - όχι μόνο για την πρωτεύουσα- αλλά για άλλες περιοχές να ανακοινωθούν τοπικά lockdown εφόσον το κρίνουν οι λοιμωξιολόγοι, κάτι όμως που για την ώρα είναι μακρινό σενάριο.  

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα