Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατ' οίκον

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατ' οίκον

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς κατ' οίκον για όσους έχουν αδυναμία μετακίνησης. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση στην οργάνωσή της και ελάχιστες χώρες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό με αυτόν τον τρόπο, πέρα από μικρές χώρες, όπως η Κύπρος.

Ερωτηθείς εάν σε αυτή την επιχείρηση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αξιοποιήσει τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson, είπε ότι για κάθε εμβόλιο υπάρχουν δυσκολίες. «ακόμη και το J & J πέρα από το πλεονέκτημα της μιας δόσης, έχει διαχειριστικές δυσκολίες και μάλιστα κάποιες τεχνικές δυσκολίες, που είναι ακόμη μεγαλύτερες σε σχέση με άλλα εμβόλια. Είναι ένα σχεδιασμός που περιλαμβάνει και το J & J, όμως εξετάζονται όλες οι παράμετροι. Όσον αφορά στη μεταφορά, αποθήκευση και τον εμβολιασμό στο σπίτι, κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές» τόνισε. 

«έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν διενεργηθεί περίπου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό της τάξης του 20%. Αυτό είναι μια εκτίμηση που δίνουμε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δύο με τρεις εβδομάδες πριν» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ποσοστά εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που θα είναι περίπου 70%.

«σίγουρα θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως χαμηλά τα ποσοστά, υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που είναι καλύτερες και ηλικιακές ομάδες που είναι χειρότερες, θέλαμε να δοθεί μια έμφαση κυρίως στα άτομα άνω των 80 τα οποία είναι και τα πιο ευάλωτα και τα πιο ευπαθή και εκεί δεν υπάρχει όριο και στόχος, είναι όσα περισσότερα άτομα μπορούμε θα πρέπει να τα εμβολιάσουμε. Αυτό είναι και ο βασικός στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και για τα υπόλοιπα εμβόλια εκτός της AstraZeneca", είπε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο τα άτομα που έχουν νοσήσει από Covid 19, να εμβολιάζονται με μία δόση εμβολίου, και δήλωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε σήμερα για να αποφασίσει σχετικά με το θέμα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει με τη μία δόση.

Επίσης, για το mix and match στα εμβόλια, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για να αποδειχτεί ότι είναι καλό να αναμείξεις τις δύο δόσεις με διαφορετικά εμβόλια και υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνεται ο εμβολιασμός των πολιτών με το ίδιο εμβόλιο και για τις δύο δόσεις».

Τέλος για τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως το υγειονομικό προσωπικό, είπε ότι «δεν είναι κάτι που θα εφαρμοστεί άμεσα, η συζήτηση αυτή θα τεθεί από το Σεπτέμβριο και θα εξεταστούν και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα