Πότε θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 40-49 ετών; Το χρονοδιάγραμμα για τους 30-39 ετών

Πότε θα εμβολιαστούν οι  ηλικίες 40-49 ετών; Το χρονοδιάγραμμα για τους 30-39 ετών

Στην αναμονή είναι οι ηλικίες 40-49 ετών για τον εμβολιασμό, καθώς έρχονται νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους υπάρχει ενδεχόμενο η ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών να χωριστεί σε δύο ομάδες, 40-44 και 45-49. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών θα ανοίξει το Σάββατο 24 Απριλίου. 

Για την ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών ή 40-44 και 45-49 η ημερομηνία για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους  

Ο κύριος Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι στις 5 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

 
Παράλληλα, το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδας, για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα, ξεπερνά το 60% τόνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει μεγάλη απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Τρίτη ξεκινάει ο εμβολιασμός για τους 30-39 ετών.

Σημειώνεται πως από τις αρχές Μαΐου, μετά και από θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, που δεν είχαν ξεκινήσει λόγω της διερεύνησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των περιστατικών θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ, αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 24:00, όπως επίσης και συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού και των ιδιωτικών κέντρων, προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας.

 
Τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), με ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως 24:00, σε δύο βάρδιες.

Στη μάχη των εμβολιασμών μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας. Ειδικότερα, για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά της covid 19 και για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, στη διαδικασία εμβολιασμού εντάσσονται ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.