Κορονοϊός: Ανησυχία για την Αττική, αύξηση του RT στο 1,01 - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας και των τελευταίων εξελίξεων με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, των εισαγωγών, αλλά και της εμφάνισης των μεταλλάξεων. 

Η βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αρκετή διασπορά στην κοινότητα (έχουν εντοπιστεί έως τώρα 170 κρούσματα), ενώ γίνονται έλεγχοι για την ιχνηλάτιση των κρουσμάτων. Χθες, Κυριακή, εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Νίκο Χαρδαλιά να σπεύδει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός ειδικά για την Αττική όπου ο RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες πληροφορίες αποφασίστηκε η ενίσχυση του ρόλου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορονοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, η διασύνδεση των νοσοκομείων αναφοράς με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη καθώς και η περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού και η διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς.

Οπως φάνηκε και από την έκτακτη πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα.

Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Να σημειωθεί πως από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 29 του ίδιου μήνα καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μέσα σε 8 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 8 φορές.

Το λεκανοπέδιο στο μάτι του κυκλώνα

«στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000" είπε ο καθηγητής μιλώντας στο Open

Μάλιστα ο κ. Θωμαΐδης, ανάφερε ότι «από τα Χριστούγεννα και κάθε εβδομάδα βλέπαμε αύξηση στο ιικό φορτίο και μιλάμε για συνεχόμενη αύξηση, που έφτασε το 42%. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι περίπου 1.000 φορείς ανά 100.000 άτομα». Τι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο πάντως είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική: «η εικόνα είναι πιο ανησυχητική. Αν πάνω από τους μισούς απ' αυτούς του 1.000 είναι ασυμπτωματικοί, που έτσι φαίνεται από τα προηγούμενα δείγματα, μιλάμε για τουλάχιστον 600 ασυμπτωματικούς στις 100.000, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα μέτρα».

Προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα που εμφανίζει η Αττική ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Για τις απλές κλίνες υπάρχει 22,10% κάλυψη στην επικράτεια, ενώ για τις ΜΕΘ Covid κατά 41,08%.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης το υπουργείο σχεδιάζει αύξηση κλινών απλής νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ αλλά και αύξηση φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αττικής.

Σύψας: Η μετάλλαξη είναι παντού στην Ελλάδα

Την ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊου στην χώρα μας λόγω και των μεταλλάξεων εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι.

Ο Ν. Σύψας τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη.

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού επεσήμανε ο Ν. Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα», σχολίασε.

Ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε – ότι είναι περισσότερο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα