Ανησυχία για ελλείψεις εμβολίων κατα του κορονοϊού. Ποια κράτη εμβολίασαν τους περισσότερους πολίτες

Ανησυχία για ελλείψεις εμβολίων κατα του κορονοϊού. Ποια κράτη εμβολίασαν τους περισσότερους πολίτες

Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και την ανησυχία που έχει προκληθεί λόγω της έλλειψης εμβολίων μίλησαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (4/1) ο βουλευτής ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη και όσα τόνισε μιλώντας στο Mega ο κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων, εφόσον το επιθυμούν και μέχρι τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους τροφίμους.

Δεν τον ενδιαφέρει κάποια τυχόν καθυστέρηση στη διανομή των εμβολίων, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και γι’ αυτό είναι αισιόδοξος είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος από πλευράς κυβερνήσεως σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των νοσοκομείων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Ξανθός ο οποίος υποστήριξε πως η υπόθεση του εμβολιασμού είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία πρέπει να  πέτυχει χωρίς μεγαλοστομίες και διαγράμματα που δεν μπορούν να τηρηθούν.

Τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα στα συνολικά χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την παράδοση των φαρμακευτικών εταιρειών προς τις χώρες της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως η ΕΕ επιβάλλεται να παρέμβει ώστε να σταματήσει η ιστορία των πνευματικών δικαιωμάτων και της πατέντας και να δοθεί η φόρμουλα του εμβολίου σε όλες τις χώρες που έχουν παραγωγική δυνατότητα. «Με αυτόν τον τρόπο θα θωρακιστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός», κατέληξε.

Καθώς η μία χώρα μετά την άλλη εμβολιάζουν τους πολίτες κάνοντας έναν «αγώνα δρόμου» κατά του κορονοϊού, το Ισραήλ προηγείται αρκετά στην «κούρσα», ενώ η χώρα μας η Ελλάδα έχει θέση ουραγού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World In Data, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο Ισραήλ των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει εμβολιαστεί το 12,59% του πληθυσμού, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Οι Αρχές διαβεβαίωσαν το Σαββατοκύριακο πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου δύο εκατομμύρια κάτοικοι.

Το Μπαχρέιν, η αραβική χώρα του Κόλπου, με πληθυσμό περίπου ενάμισι εκατομμύριο, εκτιμάται ότι βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση διεθνώς, έχοντας εμβολιάσει περίπου το 3% του πληθυσμού του.

Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στον «πάτο» της λίστας, έχοντας εμβολιάσει μόλις το 0,03% του πληθυσμού.

Οι πρώτες πέντε χώρες σε αριθμό εμβολιασμών:

    Ισραήλ: 12,59%
    Μπαχρέιν: 3,57%
    Ηνωμένο Βασίλειο: 1,39%
    ΗΠΑ: 1,28%
    Δανία: 0,7%

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα