Βατόπουλος: Ίσως το καλοκαίρι να μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες

Οι πανδημίες αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό τόνισε με έμφαση στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην περίοδο των εορτών και το γιορτινό τραπέζι σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει με όρια και προσοχή, καθώς είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Αν μαζευτούμε σε ένα σπίτι πενήντα άτομα, κακό του κεφαλιού μας

Η έναρξη των εμβολιασμών θα εξαρτηθεί από την έγκριση του ΠΟΥ, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τις 29 Δεκέμβρη θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του φακέλου της εταιρείας. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από Γενάρη.

«Οι πανδημίες αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό. Συνεπώς θα έρθει και άδεια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα έρθει και το εμβόλιο, χρειάζεται υπομονή θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αύριο το πρωί θα πετάξουμε τις μάσκες», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

«Λογικά κοντά στο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες. Ωστόσο δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει ο καθένας να προφυλάσσει τον εαυτό του μέχρι να λήξει αυτή η ιστορία», κατέληξε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, για λόγους που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα, τα κρούσματα δεν έχουν ελαττωθεί σημαντικά και η πανδημία δεν έχει τιθασευτεί.

«Δεν ξέρω κατά πόσο εφαρμόστηκε το lockdown του Οκτωβρίου όπως του Μαρτίου. Ίσως δεν το πήραμε τόσο σοβαρά σαν κοινωνία όπως τοn Μάρτιο», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά με τη μικρή «δόση» χαλάρωσης που θα «γευτούμε» όπως ακούγεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ο καθηγητής σημείωσε: «Ακόμη για τις γιορτές δεν έχουν παρθεί αποφάσεις. Δεν το έχουμε συζητήσει στην επιτροπή. Στο γιορτινό τραπέζι θα χρειάζεται μια προσοχή. Είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Αν μαζευτούμε σε ένα σπίτι πενήντα άτομα κακό του κεφαλιού μας».

Όσον αφορά το άνοιγμα όλων των τομέων ο καθηγητής ανέφερε: «Δεν πρόκειται να ανοίξουν όλα. Αυτό είναι μια απόφαση που παίρνουμε χρόνο με το χρόνο. Είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο υγειονομικό ασφαλές και στην πραγματικότητα που είναι κατανοητή. Τα πράγματα ακόμη είναι πολύ δύσκολα. Αν η κατάσταση ξεφύγει στις γιορτές θα έχουμε πολλά θύματα και πολλούς νεκρούς μετά τη γιορτή.

«Φως στο τούνελ ήδη βλέπουμε το θέμα είναι πότε θα βγούμε από το τούνελ. Από το τούνελ θα βγούμε όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και όταν δούμε ανοσία στο 60-70% του πληθυσμού», καταλήγει ο κ. Βατόπουλος.

 

ert

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα