Lockdown: Χάνεται και η 14η Δεκεμβρίου; Ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα για τα Χριστούγεννα

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την διάρκεια που θα έχει το lockdown. Δεδομένο το ότι θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα πριν τα Χριστούγεννα. Άγνωστο το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι αυτή που θα κρίνει πολλά – αν όχι όλα – σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και πόσο θα κρατήσει το lockdown.

Παρά το θλιβερό και σοκαριστικό ρεκόρ των νεκρών χθες 121, χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η κάμψη των κρουσμάτων για μία ακόμη ημέρα και κυρίως η σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνωμένων, οι οποίοι παραμένουν μεν σε υψηλά επίπεδα – πάνω από 600 – αλλά δεν εντείνεται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Χάνεται η 14η Δεκεμβρίου;

Έτσι, τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από τους ειδικούς τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να ληφθούν εν συνεχεία οι αποφάσεις από την κυβέρνηση για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και να προσδιοριστεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Όπως ήδη έγραψε το newsit.gr, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο τραπέζι, καθώς, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι ειδικοί, ακόμη και η 7η Δεκεμβρίου – ή ακόμη και η 14η, υπό προϋποθέσεις – μοιάζουν υπερβολικά αισιόδοξοι στόχοι.

Πολλώ δε μάλλον, τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές καθιστούν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τόσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου όσο και της εστίασης.

Ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα

Δεδομένο θεωρείται πάντως ότι, με τα σημερινά δεδομένα, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν πριν από τα Χριστούγεννα για να κινηθεί η αγορά, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και κανόνες ασφαλείας. Τουναντίον, όλα είναι ανοιχτά για την εστίαση, με το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν να είναι υπαρκτό και δείχνει αποδεκτό ακόμη και από τους επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι δεν επιθυμούν ένα «μισό» άνοιγμα ή ένα άνοιγμα χωρίς κανόνες που θα έφερνε μόνο έξοδα και όχι τζίρο.

Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια ιδέα για το πώς θα περάσουμε την εορταστική περίοδο: «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ-πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειές μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μια οικογένεια ακόμα», είπε ο πρωθυπουργός κι αυτό που απομένει είναι αν και πώς αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις πολλών ατόμων σε σπίτια.

Άγνωστο το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Δεδομένο είναι, επίσης, ότι θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας μέτρα που ισχύουν στο lockdown, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας ή η αιτιολογία συγκεκριμένων μετακινήσεων με SMS στο 13033. Ενώ τα σχολεία θ’ ανοίξουν μεν πρώτα στη σειρά, αλλά παραμένει επίσης άγνωστο αυτή τη στιγμή εάν θα επαναλειτουργήσουν στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου και αν θα υπάρξει διαχωρισμός και πρώτα θ’ ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εν συνεχεία Γυμνάσια και Λύκεια. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησαν χθες από τον πρωθυπουργό να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία στην πόλη πριν από τα Χριστούγεννα, λόγω του επιδημιολογικού φορτίου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται να μην προκρίνει το σενάριο του ανοίγματος σε γεωγραφικές ζώνες – δηλαδή να παραμείνουν, αντίστροφα, οι περιορισμοί σε βεβαρημένες επιδημιολογικά περιοχές, μολονότι τούτο είχε συζητηθεί αρχικά. Επίσης, βέβαιο είναι πως θ’ απαγορευθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, όπως επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του στον Σκάι ο Στέλιος Πέτσας. «Το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα. Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού κι επομένως αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε”

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Status FM στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης προϊδέασε, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αρθεί το lockdown: «Δεν επιτρέπεται τώρα που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε, να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα. Αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο», είπε ο πρωθυπουργός.

Επέμεινε δε ως προς την ατομική ευθύνη σχετικά με τη συμμόρφωση με τα μέτρα των ειδικών και την τήρησή τους και πρόσθεσε ότι «δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός». Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι θα σπεύσει πρώτος να εμβολιαστεί συμβολικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν – καθώς ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός – θα έχουν πιθανότατα προβλήματα με τις μετακινήσεις τους, π.χ. με τα αεροπλάνα.

https://www.newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα