Ποια είναι η εισαγγελέας που πρότεινε αθώωση και αναστολές για τους πρώην βουλευτές της ΧΑ

Ποια είναι η εισαγγελέας που πρότεινε αθώωση και αναστολές για τους πρώην βουλευτές της ΧΑ

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, είχε προτείνει την αθώωση των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής ενώ σήμερα Δευτέρα πρότεινε να δοθεί σε όλους, πλην Ρουπακιά, αναστολή.

Η κίνησή της προκάλεσε αίσθηση, όπως αίσθηση είχε προκαλέσει και η ξεκάθαρη δήλωσή της ότι παραμένει πιστή στην πρότασή της (σ.σ. απαλλαγή των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης).

Γεννημένη το 1956, η κ. Οικονόμου εισήλθε στο σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών.

Έγινε γνωστή από την αγόρευσή της στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, την ενοχή του οποίου είχε ζητήσει για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», χωρίς όμως η πρόταση να υιοθετηθεί από το δικαστήριο. Παρόμοια τύχη είχε και η πρότασή της για απαλλαγή των 68 κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Στις 18 Δεκεμβρίου, η κ. Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πρότεινε την απαλλαγή του Ν. Μιχαλολιάκου, αρχηγού της οργάνωσης, καθώς και όλων των άλλων κατηγορουμένων πλην του Γ. Ρουπακιά, φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Και τούτο με το σκεπτικό ότι τα περιστατικά στα οποία στηρίχθηκε η κατηγορία δεν ήταν απόρροια κεντρικού σχεδιασμού, αλλά «μεμονωμένα». Για την κ. εισαγγελέα, με άλλα λόγια, η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση με την έννοια του άρθρου 187 ΠΚ, αλλά πολιτικό κόμμα, ορισμένοι φίλοι –ή έστω μέλη– του οποίου παρεκτράπηκαν, εν αγνοία, περίπου, της ηγεσίας. Εξ ου και η απαλλακτική πρότασή της. Διότι στη χώρα μας, κατέληξε η κ. εισαγγελέας, «η ιδεολογική τοποθέτηση καθενός είναι ποινικά αδιάφορη».

«Δεν υπήρξε καμία εντολή, κανένας σχεδιασμός» φέρεται να είχε υποστηρίξει τότε.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα