Τα επτά SOS για την κατάσταση στην Αττική - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Τα επτά SOS για την κατάσταση στην Αττική - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για τις αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση σχετικά με ένα νέο lockdown. 

Πρώτον είναι η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, δεύτερον ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά, τρίτον η αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τέταρτον ο αριθμός των διασωληνωμένων, πέμπτον η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έκτον η αύξηση των θετικών δειγμάτων στα τεστ, έβδομον ο δείκτης μεταδοτικότητας που να είναι πλέον πάνω από το 1.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, οι μετρήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ώρες, τα στοιχεία από τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί θα δείξουν τον δρόμο στην κυβέρνηση για το αν θα εφαρμόσει το lockdown στην Αττική.

Κυβερνητικές πηγές σήμερα (23/9) μιλούν για κάποιες εικόνες που εμφανίζουν αποκλιμάκωση. Όμως οι αριθμοί δεν δείχνουν αυτό, ενώ και οι επιδημιολόγοι φαίνεται να υπάρχει μια εικόνα αυξημένη και σταθερή.

Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα πάμε σε νεώτερα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να αποφύγει το γενικό lockdown. 

Παράλληλα, αναμένονται νέα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πιο συχνά δρομολόγια ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. 

Κόκκινος συναγερμός από τα κρούσματα στην Αττική - Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα

 

Νίκος Σύψας: Η εφαρμογή των μέτρων θα κρίνει το lockdown

Ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίου του Open ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος καθώς όπως τόνισε “το κόκκινο δεν θα έρθει αύριο. Δεν χρειάζεται τεράστιος πανικός έχουν πολλά πράγματα που μπορούν ακόμη να γίνουν. Εμείς σαν επιτροπή δεν έχουν συζητήσει ποτέ το ενδεχόμενο lockdown, ούτε έχουμε πει στο κόκκινο, αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα.

Γίνονται ενέργειες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, γίνονται ενέργειες στους μετανάστες με τα ξενοδοχεία, γίνονται ενέργειες στις πλατείες και πιστεύω πως τελικά θα υπάρξει μια επιπέδωση και δεν θα πάμε προς το κόκκινο, θα πάμε προς το κίτρινο”.

Ακόμη ο κ. Σύψας ανέφερε ότι “η επιδημία έχει αρνητικά στοιχεία, δεν είμαστε σε καλή φάση όμως δεν έχουμε και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, έχουμε μια σχετική επιπέδωση προς το παρών και νομίζω πως θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Να μην υπάρχει κανένας πανικός, παρακολουθούμε την πορεία της επιδημίας και να κάνουμε όλοι, πολιτεία και πολίτες, το σωστό”.

Για τη μάσκα και για το αν θα πρέπει να υπάρξει καθολική χρήση από τους πολίτες ανέφερε πως “όσον αφορά τις μάσκες υπάρχει μια μελέτη που λέει πως αν όλο οι πολίτες φορέσουμε τη μάσκα συνεχώς όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας ή και μέσα στο σπίτι μας όταν έχουμε ευπαθείς ομάδες, ο κορονοϊός σε 10 μέρες θα υποχωρήσει ταχύτατα.

Καθηγητής Γώγος: Γίνεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε δεύτερο lockdown

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας παν. Πατρών – μέλος επιτροπής για τον κορωνοϊό, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Αναφορικά με το αν οδεύουμε σε δεύτερο lockdown ο κ. Γώγος είπε ότι «Γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην συμβεί αυτό. Πήραμε ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψιν μας».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο κόκκινο, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε που πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να επιλέγουμε ποιος θα νοσηλευτεί. Θα ανοίξουν και άλλες μονάδες, και άλλες κλινικές. Έχουμε μια καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού ώστε να συμμετέχουν και άλλοι στη διαδικασία αυτή. Αν συνεχίσει η αυξητική τάση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.

Σχετικά με το γιατί δεν έχουμε ήδη πάρει το μέτρο της μάσκας παντού, ο κ. Γώγος είπε ότι «Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και μάσκα παντού. Παντού σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όταν ερχόμαστε σε απόσταση με άλλους μικρότερη των δύο μέτρων. Ίσως το μάσκα σε όλους βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη είναι η μάσκα. Δεν το έχουμε εισηγηθεί το μάσκα παντού με τα δεδομένα που έχουμε».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα