Γώγος: Η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο. Πάνω από 50 τα ορφανά κρούσματα τη μέρα

Γώγος: Η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο. Πάνω από 50 τα ορφανά κρούσματα τη μέρα

Πηγή έντονου προβληματισμού αποτελούν τα ορφανά κρούσματα κορονοϊού, που προέρχονται από αλυσίδες μετάδοσης που δεν είναι κατανοητές.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκα Μαγιορκίνη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, υπάρχουν πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα, δηλαδή κρούσματα που δεν έχουν προκύψει από ιχνηλάτηση, άτομα που έκαναν οικειοθελώς τεστ ή εντοπίστηκαν με τυχαία δειγματοληψία.

«Στα μέσα προς το τέλος της άλλης εβδομάδας θα θέλαμε να δούμε μετά την λήψη και των νέων μέτρων κάτω από 200 κρούσματα σταθερά» ανέφερε.

Για το άνοιγμα των σχολείων ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε την πρόταση του για χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 - 19.

Γώγος: Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο Mega, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως επισήμανε τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα να είναι αποτέλεσμα μη συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού.

«Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να "σπάσει" η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο "κόκκινο"» ανέφερε.

Η σύσταση για χρήση μάσκας είναι ισχυρή, ιδιαίτερα από όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.

«Πρέπει να απομακρυνθούν από άτομα του περιβάλλοντός τους που είναι ευάλωτες ομάδες και να κάνουν καθολική χρήση μάσκας. Αν η μάσκα υιοθετηθεί σε καθολική κλίμακα στη χώρα, νομίζω ότι είναι η μόνη λύση» τόνισε.

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα, να το απαιτήσει η κατάσταση και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσκεκλημένων σε γάμους και γλέντια.

Για τους ελέγχους στα νησιά είπε ότι είναι στοχευμένοι.

«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των θετικών εισαγομένων κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση οι συμπτωματικοί υποβάλλονται σε τεστ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύπτονται κρούσματα» είπε.
Τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για τα σχολεία

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία τους θα ληφθούν στο τέλος του μήνα και βάσει της κατάστασης που θα επικρατεί στη χώρα.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει μια μεικτή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, όπου οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές θα φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο, ενώ στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα