Προειδοποίηση Τσιόδρα για κορονοϊό: Ο δείκτης R βρίσκεται στη μονάδα

Προειδοποίηση Τσιόδρα για κορονοϊό: Ο δείκτης R βρίσκεται στη μονάδα

Εγρήγορση και προσοχή συνέστησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά. Αναφερόμενος στον στιγμιαίο ρυθμό αναπαραγωγής των τελευταίων ημερών, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι βρίσκεται στη μονάδα και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει μια επιδημία που διατηρείται, δηλ. κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα".

Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, "αν συνεχίσουμε έτσι κάθε εισερχόμενο θετικό κρούσμα σε έναν πληθυσμό θα αποτελεί και μια νέα συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και κρουσμάτων". Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι ένα θετικό στοιχείο είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του 1. "Αυτό θα ήταν καταστροφικό", ωστόσο, όπως είπε, ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. "Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1, με περισσότερη ευαισθησία απ' όλους μας με τήρηση των μέτρων".

Δεν υπάρχει μαγική λύση την δεδομένη χρονική συγκυρία για την εξαφάνιση του ιού, είπε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο για την ανάπτυξη εμβολίων όσο και φαρμακευτικής θεραπείας. "Παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά και δεν είναι μια απλή γρίπη. Κυκλοφορεί το καλοκαίρι, διασπείρεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και δεν έχουμε ακόμη ανοσία. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες αντισωμάτων".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα