Εστία κινδύνου ο τουρισμός στην Ελλάδα

Εστία κινδύνου ο τουρισμός στην Ελλάδα

Τελικά η λογική «ανοίξαμε και σας περιμένουμε με οποιοδήποτε κόστος» φαίνεται ότι δεν έχει γυρισμό. Μόλις χθες η Ελλάδα ανακοίνωσε τις 29 χώρες από τις οποίες θα δέχεται τουρίστες, παρά τους προβληματισμούς για το ενδεχόμενο όλο αυτό το εγχείρημα να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

Οι προβληματισμοί δεν είναι μόνο ελληνικοί. Ακόμα και ξένα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν συνεχώς τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα λόγω της αθρόας προσέλευσης τουριστών. Στους πιθανούς αυτούς κινδύνους που εγκυμονεί η φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα αναφέρθηκε με εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt υπό τον τίτλο «Ελλάδα, εστία κινδύνου ο τουρισμός».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Γκερντ Χέλερ, οι υπεύθυνοι για τον τουρισμό είναι όμως αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα. Μπορεί ο κίνδυνος μόλυνσης για τους τουρίστες στην Ελλάδα να είναι μηδαμινός. Τι θα γίνει όμως εάν φέρουν οι τουρίστες μαζικά τον ιό στη χώρα; Μέχρι σήμερα οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αθήνα από το εξωτερικό πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα. Η κυβέρνηση νοίκιασε μάλιστα γι΄ αυτό ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Από τα μέσα Ιουνίου όμως η Ελλάδα προτίθεται να καταργήσει τα συστηματικά τεστ κορονοϊού. Θα γίνονται μόνον δειγματοληπτικά, όπως είπε ο Μητσοτάκης: «Πολίτες από χώρες ''με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα'' θα επιτρέπεται να εισέρχονται… ».

Και εδώ κάπου αρχίζει ο φόβος και ο εφιάλτης.

Εχθές Παρασκευή 29/05/2020 ανακοινώθηκε η λίστα με τις χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε υποτίθεται ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Αναλυτικά, η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:

Αλβανία,

Αυστραλία,

Αυστρία,

Σκόπια,

Βουλγαρία,

Γερμανία,

Δανία,

Ελβετία,

Εσθονία,

Ιαπωνία,

Ισραήλ,

Κίνα,

Κροατία,

Κύπρος,

Λετονία,

Λίβανος,

Λιθουανία,

Μάλτα,

Μαυροβούνιο,

Νέα Ζηλανδία,

Νορβηγία,

Νότια Κορέα,

Ουγγαρία,

Ρουμανία,

Σερβία,

Σλοβακία,

Σλοβενία,

Τσεχία,

Φινλανδία.

Πάντως όπως και να έχει, το επιχείρημα ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει καθολικά τα σύνορά της για να μαζέψει την χασούρα της τουριστικής βιομηχανίας μέσα σε αυτό το καλοκαίρι δεν έχει ρεαλιστικές βάσεις και τούτο διότι σύμφωνα με όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες – έτσι κι αλλιώς – κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη έρευνα της Deloitte για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στον ελληνικό Τουρισμό και τη Φιλοξενία φαίνεται ξεκάθαρα ότι και τα τρία σενάρια ανάκαμψης είναι απαισιόδοξα εκ των πραγμάτων. Ότι και να γίνει δηλαδή το παιχνίδι οικονομικά είναι χαμένο για φέτος. Πάραυτα εμείς θέλουμε να βάλουμε σε κίνδυνο και το υγειονομικό επίτευγμα των προηγούμενων μηνών. Και το μέγα ερώτημα που θέτουν αρκετοί είναι το ακόλουθο:

«Κρατηθήκαμε 2 μήνες κλεισμένοι, για να κολλήσουμε από τους τουρίστες;».

Βάσει της παγκόσμιας οικονομίας, των υφιστάμενων τάσεων και σοβαρών ανησυχιών διαμορφώνονται 3 σενάρια για το 2020 και το 2021.

Ήπιο σενάριο

Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί μέσω μίας θετικής υγειονομικής προσέγγισης και πολιτικής απόκρισης κατά το τρίτο 3μηνο του 2020.

Δε θα υπάρξει «2ο κύμα» μετάδοσης και τα διεθνή ταξίδια θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους υποστηριζόμενα από τα αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα

Τα ξενοδοχεία στις πόλεις και τα θέρετρα θα ανοίξουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα θα έχουν θετικό αντίκτυπο

Ο ελληνικός τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 εντός 2 με 3 ετών, καθώς τα διεθνή ταξίδια θα ανακάμψουν και θα αυξηθεί το μερίδιο της αγοράς στην Ελλάδα

Δριμύ Σενάριο

Η πανδημία θα παραμείνει καθώς οι προσπάθειες κρατών να χαλαρώσουν το lockdown θα επιφέρουν κύματα έξαρσης ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Στην Ελλάδα η πανδημία θα περιοριστεί το καλοκαίρι, αλλά θα σημειωθεί έξαρση από το Σεπτέμβριο και έπειτα

Η οικονομία και τα διεθνή ταξίδια θα ανακάμψουν από τα τέλη του 2020 έως τις αρχές του 2021

Ο ελληνικός τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 εντός 3 με 4 ετών.

Απαισιόδοξο σενάριο

Η επιδημία θα συνεχιστεί με σφοδρή μετάδοση εντός του 2021 ή μέχρι να υπάρξει ανοσία ή να βρεθεί το εμβόλιο για τον ιό

Ο ιός θα επηρεάζει ανά κύματα την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές με πρωτοφανείς συνέπειες ενώ η κοινωνική ανησυχία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη τάση για απομόνωση

Η ανάκαμψη της οικονομίας και των διεθνών ταξιδιών θα αρχίσει το 2022 με δομικές αλλαγές στον κλάδο

Θα χρειαστούν περισσότερα από 5 χρόνια για επιστροφή της Ελλάδα στα επίπεδα του 2019.

Newsbomb

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα