Πώς ανοίγουν τη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία. Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς

Πώς ανοίγουν τη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία. Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς

Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Αρχικά, όσον αφορά στα ολοήμερα, θα παραμείνουν κλειστά -τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων- ωστόσο, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.

Διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς

Προκειμένου να μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Εξήγησε δε, ότι τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή διαρκεί η σχολική χρονιά.

Μειωμένο ωράριο και στον ιδιωτικό τομέα

Χρήση του μειωμένου ωραρίου θα μπορούν να κάνουν και οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα, όπως διευκρίνισαν την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι υπουργοί εξήγησαν πως για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφόσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική.

Επίσης έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Η πρώτη μέρα

Την πρώτη ημέρα που θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, το βασικό μάθημα που θα κάνουν θα είναι αυτό της υγιεινής.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τα παιδιά.

Οι μικρότεροι μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο με τον ίδιο τρόπο με τους μεγαλύτερους: με αποστάσεις, τμήματα των 15 ατόμων, εκ περιτροπής διδασκαλία σε μεγαλύτερα τμήματα, διαφορετικά διαλείμματα και αντισηπτικά. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εφόσον αυτό είναι εφικτό λόγω της ηλικίας των παιδιών.

Τα μέτρα

  •     Τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου).
  •     Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
  •     Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό.
  •     Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.
  •     Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
  •     Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).
  •     Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
  •     Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.
  •     Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).
  •     Και στα δημοτικά σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα