Ανώγεια: Ο σπαραγμός στη κηδεία του 30χρονου, τα τελευταία λόγια του 63χρονου και η απολογία

Ανώγεια: Ο σπαραγμός στη κηδεία του 30χρονου, τα τελευταία λόγια του 63χρονου και η απολογία

Τραγικός επίλογος για τον Γιώργο Ξυλούρη, τον ένα εκ των δυο θυμάτων της φονικής συμπλοκής στα Ανώγεια, γράφτηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Οπως αναφέρει το cretalive μέσα σε κλίμα σπαραγμού και οδύνης και υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η οικογένεια του τον οδήγησε στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Ανωγείων.

Η κηδεία του 30χρονου πατέρα έγινε σε βαρύ κλίμα ενώ λίγες ώρες πριν, όπως είχε γράψει το cretalive, βαφτίστηκε και το παιδί της οικογένειας.

Στο μεταξύ, συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το διπλό φονικό στα Ανώγεια στο οποίο έπεσαν νεκροί ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του cretapost, φαίνεται πως ο λόγος του καυγά ανάμεσα στον γιο του 63χρονου και του Γιώργου Ξυλούρη δεν ήταν οι κτηματικές διαφορές – που είχαν λυθεί προ πολλού – αλλά ένα… παρκάρισμα. Σύμφωνα με το cretapost.gr, μαρτυρίες αναφέρουν πως ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης φαίνεται ότι πάρκαρε μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Καλομοίρη.

Ο γιος του 63χρονου μόλις συνάντησε τον 30χρονο του επιτέθηκε αρχικά φραστικά ενώ στη συνέχεια τον ξυλοκόπησε προκαλώντας παράλληλα φθορές σε ένα παράθυρο.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Ξυλούρης φαίνεται ότι πήρε το όπλο του και πήγε να βρει τον γιο του 63χρονου με αποτέλεσμα ο καυγάς να πάρει άγριες διαστάσεις.

Οι δύο άνδρες ξεκίνησαν πάλι μία έντονη λογομαχία ενώ ο Λευτέρης Καλομοίρης μπήκε ανάμεσά τους προσπαθώντας να τους χωρίσει ενώ τους φώναζε «Σταματήστε! Μη σκοτωθείτε μπρε». Αυτά ήταν και τα τελευταία του λόγια πριν πέσει νεκρός.

Παραδόθηκε ο Μανώλης Καλομοίρης

Παραδόθηκε στις αρχές λίγες ώρες μετά το διπλό φονικό στα Ανώγεια, ο γιος του Λευτέρη Καλομοίρη βάζοντας τέλος στο ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει από χθες οι άνδρες της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο γιος του 63χρονου έπειτα από συνομιλία που είχε με τις αρχές παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για τον γιο του 63χρονου που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του όπλου του 30χρονου συγχωριανού και γείτονά του στο Περαχώρι Ανωγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ο γιος τού 63χρονου συμμετείχε στην αρχική λογομαχία μεταξύ του πατέρα του και του 30χρονου, αλλά και στην εξέλιξη του αιματηρού επεισοδίου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ήταν αυτός που τελικά πυροβόλησε θανάσιμα τον 30χρονο, ο οποίος είχε αρχικά πυροβολήσει τον 63 πατέρα του. Αμέσως μετά, ο νεαρός άνδρας -γιος του 63χρονου θύματος- τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι Αρχές τον αναζητούν, σε συνεργασία με αστυνομικές δυνάμεις τόσο του Ρεθύμνου όσο και του Ηρακλείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα θα παραδοθεί στις Αρχές.

Tα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο πως ο 63χρονος -ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων- δέχτηκε μία σφαίρα στο σώμα του από το όπλο του 30χρονου. Από το όπλο του γιου τού θύματος, ο 30χρονος δέχτηκε έξι σφαίρες.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα ΝeaKriti.gr, o 29χρονος εμφανίζεται σοκαρισμένος από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας επαναλάμβανε συχνά τη φράση «γιατί αυτό το κακό να τύχει σε εμένα και το σπίτι μου».

Ο 29χρονος αναμένεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της παράνομης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής και το πρωί της Δευτέρας θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Ρεθύμνου.

Αυτή την ώρα στο χωριό επικρατεί απόλυτη σιωπή, ενώ αναμένεται το απόγευμα να γίνει η κηδεία του 30χρονου στα Ανώγεια και αύριο (Δευτέρα) η κηδεία του 63χρονου.

Τα μοιρολόγια και η σπαρακτική μαντινάδα των δύο οικογενειών

Σπαρακτική είναι η μαντινάδα του γιου του 63χρονου Λευτέρη Καλομοίρη, γνωστού μαντιναδολόγου.

Λίγες ώρες μετά το διπλό φονικό, ο γιος του Λευτέρη «αποχαιρέτησε» με μία μαντινάδα τον πατέρα του, αναρτώντας την στα social media.

Η ανάρτηση αναφέρει:

Οτι αξιζει δε μπορεί

Ο χρόνος να το θάψει

Θα ρθει καιρός που Η φλόγα ντου

στον ουρανό θα λάμψει,

Καλο ταξίδι πατέρα

Συγκλονίζει η αδερφή του δεύτερου θύματος

Η αδερφή του 30χρονου Γιώργου Ξυλούρη απ’ τα Ανώγεια συγκλόνισε. Αποχαιρέτησε τον αδερφό της με ένα κείμενο σαν μοιρολόι που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Προς το τέλος της ανάρτησης η νεαρή Ανωγειανή αναφέρει: «Τη μικρή αδερφή σου δα αδερφέ μου, τη γλίτωσες απ το θάνατο καλέ μου. Μα εγώ δε έκανα χαρά μου πράμα να σε γιαγύρω αναπνιά μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αδερφή του νεκρού αναφέρεται σε μια δίκη της πρόσφατη και σοβαρή περιπέτεια υγείας, καθώς βρέθηκε στην Εντατική και έδωσε «μάχη» για τη ζωή της με τον αδερφό της Γιώργο να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα συνέβησαν περίπου στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου σε γειτονιά του Περαχωρίου Ανωγείων. Ένας 63χρονος, ο Λευτέρης Καλομοίρης σύμφωνα με πληροφορίες, λογομάχησε έντονα με τον 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη.

Αφορμή για το φονικό ήταν η διαμάχη που είχαν για ένα… υπόστεγο σε χωράφι από την Παρασκευή. Το Σάββατο, οι δύο γείτονες βρέθηκαν στο καφενείο, λογόφεραν, πιάστηκαν στα χέρια και στη συνέχεια βγήκαν τα όπλα.

Ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός με το παρατσούκλι Κίτρος, σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη.

Στο σημείο έφθασε ο Μανώλης Καλομοίρης γιος του 63χρονου, που ενημερώθηκε από συγχωριανούς για το περιστατικό και τραυμάτισε με όπλο, θανάσιμα τον Γιώργο Ξυλούρη.

Ακόμη ένας 30χρονος στην προσπάθεια του να χωρίσει τους δύο άνδρες τραυματίστηκε ελαφριά στο πόδι, χωρίς όμως η ζωή του να διατρέχει κάποιον κίνδυνο.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Ανωγείων, όπου άμεσα έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα μεταξύ των δύο οικογενειών. «Το μόνο που επικράτησε είναι ο θρήνος και τα μεγάλα γιατί. Καμία ασχήμια δεν έγινε από τους συγγενείς των νεκρών. Είναι ώρες δύσκολες για το χωριό μας και οφείλουμε οι κάτοικοι να σταθούμε ικανοί να στηρίξουμε τις οικογένειες και την ηρεμία στον τόπο μας», ανέφερε ο ιερέας των Ανωγείων, Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Στις 3 τα ξημερώματα, οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ηρακλείου του 30χρονου και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου του 63χρονου, όπου σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκιο της Σήμανσης και της Ασφάλειας βρίσκονται στα Ανώγεια, όπου ερευνούν τα στοιχεία και τα ευρήματα για να πέσει φως στην υπόθεση. Στην περιοχή βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος Αντώνης Ρουτζάκης, ο οποίος συντονίζει τις έρευνες.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η ηρεμία στο χωριό, να μην παρασυρθούν από λάθος πληροφόρηση οι δημότες και να αφεθούν οι Αρχές να λειτουργήσουν για το καλύτερο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας», είπε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Λευτέρης Καλομοίρης: Ποιος ήταν ο «ντελικανής της μαντινάδας» που έπεσε νεκρός!

Από την αιματηρή συμπλοκή νεκρός είναι ο 63χρονος γνωστός μαντιναδολόγος, Λευτέρης  Καλομοίρης οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη λαϊκή παράδοση της Κρήτης.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης, γνωστός και ως «ντελικανής της μαντινάδας», έχει γράψει ιστορία στη λαϊκή παράδοση της Κρήτης ως ένας φημισμένος μαντιναδολόγος.

Γεννήθηκε το 1957 και από μικρός έδειξε το ταλέντο του στη μαντινάδα βιώνοντας την καντάδα την αυθεντική παρέα στα σοκάκια και τα καφενεία του ηρωικού χωριού του, τα ξακουστά Ανώγεια.

Σύμφωνα με το Εrotokritos.gr, ως λάτρης και μύστης των Ανωγείων είχε υπηρετήσει τον τόπο μας και είχε προσφέρει από πολλά πόστα. Επί μια δεκαετία (1999-2009) υπήρξε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας πλήθος Πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τις ”Μέρες Ανωγείων” στην Αθήνα,την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Επίσης διετέλεσε με επιτυχία Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων από το 2002 έως το 2006. Διατηρούσε από το 1990 σχολή χορού στα Ανώγεια στην οποία εκατοντάδες παιδιά έμαθαν να χορεύουν ενώ μαθητές του έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πολλά βραβεία.

Πριν από κάποια χρόνια είχε κυκλοφορήσει το τέταρτο βιβλίο του με τον τίτλο «Ποιο παραμύθι να σου πω» που περιείχε περισσότερες από 500 βιωματικές μαντινάδες, αρκετές από αυτές ερμηνευμένες από ξακουστούς Κρητικούς καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Σκουλάς, ο Ψαραντώνης, ο Σωπασής, ο Γιώργης Καλομοίρης, ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Νίκος Γωνιανάκης, ο Μύρων Σκουλάς, ο Μιχ. Καλλέργης, ο Δημ. Κουνάλης και άλλοι. Είχαν προηγηθεί άλλα τρία βιβλία: Ο ”Ντελικανής”, το ”Μια μαντινάδα μια ζωή” και ”Τον έρωντα φαντάστηκα”.

Η αδελφή του Λευτέρη Καλομοίρη μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή Μαζί σου σαββατοκύριακο, με την Τατιάνα Στεφανίδου, στον ΣΚΑΪ και δεν μπορούσε να κρύψει την θλίψη της.

«Πώς έγινε; Ναι, μακάρι να ‘ξερα», λέει και απαντά στην ερώτηση αν είχαν καυγάδες: «Όχι, όχι, όχι. Μα πολύ φιλήσυχος ο Λευτέρης. Δεν ήξερε, μόνο μαντινάδες να βγάζει κι αθώος ήταν. ποτέ δεν τσακώθηκε με κανέναν. Ήταν πολύ καλός, πολύ φιλήσυχος άνθρωπος… Μόνο να βγάζει μαντινάδες και να χορεύει, να διδάσκει παιδιά και δάσκαλος και όλα. Δεν ήξερε πότε το κακό, δεν πάτησε μυρμήγκι ποτέ. Την οικογένειά του, τρία κορίτσια, δυο αγόρια, πολύ καλά παιδιά, τώρα όλα διαλύθηκαν».

Στην εκπομπή μίλησε και η κόρη του 63χρονου, η οποία τόνισε πως η οικογένεια βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. «Να σου πω την αλήθεια, αυτό που έχω να πω είναι ότι ήταν άδικο όλο αυτό, άδικο. Ο πατέρας μου έφυγε άδικα. Ήταν άδικο και για τους δύο, έφυγαν δυο ψυχές άδικα και για τον κάθε άνθρωπο που φεύγει με αυτόν τον τρόπο. Αυτό έχω να πω. Το μόνο που έχω να πω για τον πατέρα μου, ήταν ένας άνθρωπος έντιμος, ηθικός, αγαπητός στον κόσμο. Όσοι τον γνώρισαν ξέρουν ότι θυσιάστηκε για το παιδί του».

Ποιος είναι ο γιος του Λευτέρη Καλομοίρη

Ο Μανώλης Καλομοίρης που παραδόθηκε στην αστυνομία καθώς σκότωσε τον δολοφόνο του πατέρα του στα Ανώγεια ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του Λευτέρη Καλομοίρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο γιος του 63χρονου από την πρώτη στιγμή που τράπηκε σε φυγή μετά το διπλό φονικό ήθελε να παραδοθεί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήρθε σε επαφή με τον δικηγόρο του και αποφάσισαν τις λεπτομέρειες της παράδοσής του.

Ο ίδιος, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, πήγε στο αστυνομικό τμήμα του Ρεθύμνου και παραδόθηκε. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές του cretapost, παρέδωσε στους άνδρες της αστυνομίας και το όπλο με το οποίο πυροβόλησε.

Ο ίδιος τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται σε νυχτερινά μαγαζιά του Ηρακλείου ως πορτιέρης. Με την οικογένειά του είχε πολύ καλές σχέσεις και πήγαινε στα Ανώγεια στις γιορτές για να δει τους δικούς του.

Από την έναρξη του lockdown εξαιτίας κορωνοϊού, ο νεαρός επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να περάσει την καραντίνα με την οικογένειά του.

Οι πληροφορίες του cretapost αναφέρουν, πως κατά το παρελθόν έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ενώ ήταν και αθλητής του Kick Boxing έχοντας λάβει πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε διάφορους αγώνες.

Πηγή πληροφοριών: cretapost.gr, zarpanews.gr, nea kriti, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα