Τσάκρης: Δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά - Τα μαζικά τεστ έπρεπε να γίνουν λίγο νωρίτερα

Τσάκρης: Δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά - Τα μαζικά τεστ έπρεπε να γίνουν λίγο νωρίτερα

Σιγά – σιγά θα ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, αλλά για τα δημοτικά το βλέπω πολύ δύσκολο» τόνισε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο Αθανάσιος Τσάκρης καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Αύριο Πέμπτη, δήλωσε θα δοθούν οι πιο ολοκληρωμένες εισηγήσεις, αλλά τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

“Σιγά – σιγά θα ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, αλλά για τα δημοτικά το βλέπω πολύ δύσκολο να ανοίξουν... Τα παιδιά (στα δημοτικά σχολεία) είναι δύσκολο να πάρουν τα μέτρα προστασίας, κι από τα δεδομένα που έχουμε βλέπουμε ότι τα παιδιά πολλές φόρες είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού μπορεί να μεταδώσουν τον ιό για πολλές εβδομάδες και συμμετέχουν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού. Ειδικά για τα δημοτικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο” ξεκαθάρισε. Για την τρίτη λυκείου, διευκρίνισε είναι σχεδόν προαποφασισμένο (πότε θα ανοίξουν), πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει όμως να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας να μην υπάρχει συγχρωτισμός τα μέτρα προστασίας, ατομικής υγιεινής να τηρούνται να εφαρμοστούν με σχολαστικό τρόπο.

“Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι κοντά σε ηλικιωμένα άτομα, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που υπήρξε η εξάπλωση στην Ιταλία” σημείωσε ο καθηγητής.

“Έχει φτάσει η ώρα για μαζικά τεστ, και ίσως θα έπρεπε να έχει γίνει και λίγο νωρίτερα... Αυτή η τάση υπάρχει σε όλες τις χώρες. Ο ιός επεκτάθηκε και με γεωγραφικούς/οικονομικούς όρους” επισήμανε ο Αθανάσιος Τσάκρης.

“Μιλάμε περισσότερο για το μοριακό έλεγχο, τα τεστ αντισωμάτων, αν είναι αξιόπιστα, έχουν να κάνουν με την γνώση της εξάπλωσης της επιδημίας... Η ανοσία περίπλοκο θέμα απέναντι στον κορωνοϊό” είπε.

Χρήσιμες οι μάσκες

Για τις μάσκες σχολίασε ότι “στη Νότια Κορέα οι άνθρωποι ήταν εκπαιδευμένοι στη χρήση μάσκας και των προστατευτικών μέσων κι αυτός ήταν ο βασικότερος λόγος που δεν είχαμε εξάπλωση της πανδημίας παρότι είναι πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα. Πρέπει να εκπαιδευτούμε στη χρήση της μάσκας και να τη φοράμε σωστά με μια καμπάνια” .

Νοσοκομεία

Ανακοίνωσε επίσης ότι “καταλήξαμε στο άνοιγμα νοσοκομείων χειρουργείων στις επόμενες εβδομάδες, σταδιακά, χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις. Κυρίως αφορά ό,τι πιο είναι πιο επείγον, αλλά με μέτρο, αριθμός συγκεκριμένος χειρουργείων με εργαστηριακός έλεγχος ασθενών και προστατευτικά μετρά για να αποφύγουμε διασπορά”. Τόνισε ότι οι περιφέρειες πρέπει να συνδράμουν στην καλύτερη πληροφόρηση για να υπάρχει ενημέρωση αν κυκλοφορεί ο ιός, ειδικά σε οποιαδήποτε μορφή κλειστής δομής.


topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα