Κορονoϊός: Σοβαρά τα τρία από τα 21 νέα κρούσματα - Τι θα ισχύσει με τους ελέγχους

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ελληνικές Αρχές μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι ανέρχονται σε 31 τα κρούσματα από τον κοροναϊό. Μάλιστα, τα 21 νέα κρούσματα είναι οι συνταξιδιώτες του 66χρονου, ένατου κρούσματος, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο μαζί με τη σύζυγό του. 

Εννέα από τα 21 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν στην ομάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή, ο ένας ασθενής παραμένει σε βαριά αλλά ελεγχόμενη κατάσταση ενώ άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου. 

Κορονοϊός: Η κατάσταση των ατόμων που βρέθηκαν θετικά μετά την εκδρομή στους Αγίους Τόπους

Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ. Ενας από τα 21 διαπιστωμένα κρούσματα είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Γι' αυτό και το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους.  Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 30 και 69 ετών. 4

 Κορονοϊός: Έφθασαν τα 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Τσιόδρας: Αναμένουμε μεγάλη αύξηση

Κορονοϊός: Εξετάζεται το κλείσιμο όλων των σχολείων και πανεπιστημίων στη χώρα

Κορονοϊός: Κλείνει το Πανεπιστήμιο της Κρήτης - Φοιτητής ταξίδεψε μαζί με τον 66χρονο

Εργαστηριακός έλεγχος μόνο στα σοβαρά περιστατικά 

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πολύ σύντομα αν αυξηθούν δραματικά και τα περιστατικά στη χώρα μας, εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά. Σήμερα, δεκάδες συμπολίτες μας σπεύδουν για εργαστηριακό έλεγχο στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολύ μεγάλες αναμονές και να δοκιμάζεται το ήδη βεβαρυμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. 

Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς 

Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση.

Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»

ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»

ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ

Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης

ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας

ΓΝ Λαμίας

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»

Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου

ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Συναγερμός στη Δυτική Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη διαγνώστηκε με κοροναϊό ο 66χρονος συνταξιούχος που ταξίδεψε πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Μάλιστα, όπως ανέφερε το ethnos.gr, ο 66χρονος που ήταν το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ήρθε σε επαφή -χωρίς προφυλάξεις- με ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Ρίου, το οποίο και εξετάστηκε. Το δέκατο διαπιστωμένο κρούσμα είναι η σύζυγος του 66χρονου, η οποία ταξίδεψε, επίσης, μαζί του, σε Ισραήλ και Αίγυπτο. 

Τα 21 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι συνταξιδιώτες του ζευγαριού, οι οποίοι -μετά τις εξετάσεις που έκαναν- διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι ότι η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη Δυτική Ελλάδα. Η κυβέρνηση θέλοντας να προλάβει τη διασπορά του κοροναϊού αποφάσισε στη λήψη έκτακτων μέτρων που αφορούν συνολικά την Ηλεία, τη Ζάκυνθο, την Αμαλιάδα, την Αχαΐα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι και χώροι συναθροίσεων για 48 ώρες. 

«Δεν χρειάζεται πανικός»

Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα «καθ' υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε ο κ.Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο η κλινική εικόνα των  21 ασθενών είναι καλή.

«Όσον αφορά την ιχνηλάτηση έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε άτομα που πληρούσαν κλινικόεπιδημιολογικά κριτήρια». «Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες όπως σε όλο τον κόσμο» προσθεσε ο κ. Τσιόδρας. «Τα καθ' υπερβολή μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου σε αυτές τις κοινότητες» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους των περιοχών αυτών «να τους πούμε με διαφάνεια ότι στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ήπια. Δεν χρειάζεται κανείς πανικός. Ιατρική βοήθεια αναζητούν όσοι εχουν τα σοβαρά περιστατικά της νόσου. Άνθρωποι που θα έχουν ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σε παρακολούθηση στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό τους».

Σύσκεψη στη Δυτική Ελλάδα

Σύσκεψη, με σκοπό τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον κοροναϊό, συγκάλεσε σήμερα στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι το ένατο κρούσμα κοροναϊού που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν «εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κοροναϊό, επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη», προσθέτοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων».

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, που είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, είπε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Επίσης, ανέφερε ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ήδη υπήρξαν τροποποιήσεις και διαμορφώθηκαν χώροι για την περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «ο ιός δεν πρέπει να μας τρομάζει», συμπληρώνοντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες». Μιλώντας ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι «οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα» και εξήγησε: «Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει».

Τέλος, σύμφωνα με την περιφέρεια, «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, προβολή των μέτρων προστασίας για την υιοθέτησή τους, συντονισμός και διαρκής επαφή μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διάθεση των μέσων που διαθέτουν περιφέρεια και δήμοι στην προσπάθεια να περιοριστεί η μεταδοτικότητα της νόσου».

 Συναγερμός για τον κορονοϊό: Ποια λάθη έγιναν με τον 66χρονο ασθενή - Κίνδυνος για διασπορά

έθνος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα