ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 35.000 ανέργους

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η έκδοση του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για 35.000 ανέργους με στόχο οι ωφελούμενοι να πιάσουν δουλειά με το νέο έτος.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι έτοιμη για την υλοποίηση του μεγαλύτερου σε προσλήψεις προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για φέτος, ενώ ήδη έχει ζητηθεί από δήμους και περιφέρειες η ενδεικτική κατανομή των θέσεων, για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό. Tο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η απασχόληση, διάρκειας 8 μηνών, δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ. Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η οποία θα παρέχεται με τη μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα. Για τη διευκόλυνση της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνει και δράσεις κατάρτισης.

Τα έργα που θα υλοποιηθούν επιλέγονται από τους ίδιους τους δήμους και ανάλογα με τις ανάγκες τους αφορούν:

Τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους.

Τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών.

Την αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών.

Την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα εξής εννέα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης:

Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.

Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

Ηλικία.

Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα