Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Ρόδο πρωί Πέμπτης. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Ρόδο πρωί Πέμπτης. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ρόδο και την Τουρκία.

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε πριν από λίγο στη Ρόδο. 

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:44 το πρωί στα βορειοανατολικά της Ρόδου.

O σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 37 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του νησιού και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 16,8 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 2χλμ.

Ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός και έγινε πολύ αισθητός στην πόλη της Ρόδου, αναστατώνοντας τους κατοίκους του νησιού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι φαίνεται να είναι ο κύριος σεισμός.

Εξηγώντας ότι ο σεισμός σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας, μακριά από κατοικημένες περιοχές, σημείωσε ότι δεν συνδέεται με την πρόσφατη δόνηση στην Κωνσταντινούπολη.

 Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στη Ρόδο

"Δεν συνδέεται ο σεισμός της Ρόδου με εκείνον που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη" τόνισε στο enikos.gr o σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως είπε ο ίδιος, "ο σεισμός ήταν 5,1 Ρίχτερ και το επίκεντρό του 40 χλμ. ανατολικά- νοτιοανατολικά της Ρόδου και συγκεκριμένα μεταξύ της Ρόδου και της τουρκικής ακτής. Πρόκειται για το ανατολικό σεισμικό τόξο που έτσι κι αλλιώς έχει πολύ υψηλή σεισμική δραστηριότητα".

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, "το μέγεθος του σεισμού δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να ενεργοποιήσει γειτονικά ή κοντινά ρήγματα", ενώ σε ερώτηση για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό απάντησε ότι "είναι νωρίς ακόμα να πούμε, παρακολουθούμε τη μετασεισμική δραστηριότητα για να βγάλουμε συμπεράσματα".

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, "επικοινώνησα με την Πολιτική Γραμματεία του δήμου και δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές έως τώρα. Διερευνούν ωστόσο ακόμα για να διαπιστώσουν την ύπαρξη ή μη ζημιών".

Λέκκας: Θα υπάρξουν μετασεισμοί

Στο ίδιο μήκος κύματος ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «είναι ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός στην πόλη της Ρόδου και την γύρω περιοχή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής (ώρα 8:05) αναφορές για ζημιές.

«Είναι στο βόρειο τμήμα ενός βυθίσματος τεκτονικού που έδωσε τον σεισμό. Στο νότιο άκρο έδωσε 5,2 σεισμό Ρίχτερ πριν από έναν μήνα» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας και ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «οι σεισμοί αυτοί δεν συνδέονται με το ρήγμα της Ανατολίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα υπάρξουν μετασεισμοί της τάξης των 4,7 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που θα γίνουν αισθητοι».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα