Μόρια ώρα μηδέν: Εκτός ελέγχου η κατάσταση, νεκρή μία γυναίκα με το παιδί της

Μόρια ώρα μηδέν: Εκτός ελέγχου η κατάσταση, νεκρή μία γυναίκα με το παιδί της

Στον καταυλισμό της Μόριας έχει φτάσει διμοιρία των ΜΑΤ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ώστε να ελεγχεί η ένταση που προκλήθηκε νωρίς το απόγευμα.  

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας από τις 5 το απόγευμα είναι 2 νεκροί και περίπου 5 τραυματίες

Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και η σορός ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας.

Όπως αναφέρει το Lesvosnews, η ταυτοποίηση ολοκληρώθηκε και προέκυψε ότι η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από το Αφγανιστάν. Η ίδια μαζί με το παιδάκι της κάηκαν ζωντανοί όταν το κοντέινερ στο οποίο διέμεναν τυλίχτηκε στις φλόγες.

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.

Σοβαρές ζημιές σε πυροσβεστικά οχήματα στην Μόρια – Κινδύνευσαν οι πυροσβέστες

Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

 

Δήμαρχος Μυτιλήνης στο One Channel: Κάνουμε έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού

Για τις τραγικές καταστάσεις που έλαβαν χώρα στη Λέσβο, με τη φωτιά στη δομή φιλοξενίας, τις συμπλοκές προσφύγων και αστυνομικών, αλλά και τους νεκρούς πρόσφυγες, μίλησε στο One Channel, ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.

«Οι πρόσφυγες επιτίθονταν σε αστυνομικούς και πυροσβέστες. Λογικό να συμβαίνει αυτό όταν σε χώρο για 3.000, μένουν 13.000 άνθρωποι. Κάνουμε έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Είναι ανάγκη. Πρέπει να το καταλάβουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός. Δεν μπορούν να αποθηκεύονται ψυχές στο νησί της Λέσβου. Οι κάτοικοι έχουν χάσει πλήρως το αίσθημα της ασφάλειας. Αλλά και οι πρόσφυγες το έχουν χάσει. Είναι πολλές ανομοιογενείς φυλές στη δομή» τόνισε ο κ. Κύτελης.

Για την αποστολή διμοιριών μονάδων των ΜΑΤ υποστήριξε πως αυτά είναι μπαλώματα. «Το θέμα είναι να γίνει αποσυμφόρηση του νησιού. Μίλησα με τον κ. Κουμουτσάκο και του εξέφρασε την ανησυχία μου για όσα συμβαίνουν».

 

 Ασφυξία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν πάνω από 12.000 πρόσφυγες – μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά – όταν η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.

Οργανώσεις, γιατροί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξαν ότι ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί μία τέτοια τραγωδία, καθώς η κατάσταση μέσα στο χώρο «φιλοξενίας» έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον  στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα