Μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο: Εκκενώθηκαν χωριά - Δυο σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο: Εκκενώθηκαν χωριά - Δυο σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στη Ζάκυνθο.

Όλη τη νύχτα επιχειρούσαν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνδρομή παρείχαν και 13 υδροφόρες και πέντε μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του ΟΤΑ. Με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης και εναέρια μέσα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν σε δύο μέτωπα στον Αγαλά και στο χωριό Κερί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τον Β.Βαρθοκαγιάννης σημείωσε ότι επιχειρούν στο μέτωπο δύο αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και ένα συντονιστικό αεροσκάφος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων νήσων Γ.Στασινόπουλος δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον ΑΝΤ1 ότι «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη», καθώς οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει, ενώ τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να διασώσουν δύο σπίτια που κινδύνευσαν από τις φλόγες, στο χωριό Αγαλάς.

Το χωριό ήταν την Κυριακή σε ετοιμότητα για εκκένωση, κάτι που τελικά δεν χρειάστηκε.

Νωρίς το απόγευμα είχαν εκκενωθεί ένα ξενοδοχείο και ολόκληρο το χωριό Κερί, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό και τις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Ζακύνθου στον ΑΝΤ1, δύο σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

«Σε λίγες ώρες θα έχουμε καινούριο Συντονιστικό για να εκτιμήσουμε εκ νέου την κατάσταση», είπε ο αντιπεφερειάρχης Ιονίων Νήσων στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος και στην παρουσία του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιώργου Χαρδαλιά, στο νησί.

Ορατός από το διάστημα ο καπνός

Καθώς συνέχισε να μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά που ξέσπασε στη Ζάκυνθο το πρωί της Κυριακής, ο καπνός έγινε ορατός στις 16:45 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Η φωτιά εντοπίστηκε επιτυχώς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον πειραματικό αλγόριθμο δορυφορικού εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG - BALKAN - MEDITERRANEAN 2014 - 2020 - DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε ύφεση η φωτιά στο Λουτράκι

Ζήτημα χρόνου φαίνεται να είναι πια η πλήρης κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνια Όρη. Την τελευταία ώρα τα εναέρια μέσα σβήνουν τα τελευταία μέτωπα. 

Τα 3 καναντέρ και τα 2 ελικόπτερα και "τελειώνουν" τα δύο μικρά ενεργά μέτωπα που έχουν απομείνει.

Συνολικά έχουν καεί πάνω από 1.500 στρέμματα, ενώ πριν περίπου μία ώρα δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν και τα πεζοπόρα τμήματα, που αποτελούνται από 8 ομάδες των 10 ατόμων. 

Καθ' όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς, 165 πυροσβέστες επιχείρησαν έτσι ώστε να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο και όπως φαίνεται τα κατάφεραν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα