Απίστευτη καταγγελία για ηλεκτρονική απάτη με λεία πάνω από 1.600 ευρώ

Απίστευτη καταγγελία για ηλεκτρονική απάτη με λεία πάνω από 1.600 ευρώ

Μια απίστευτη καταγγελία για ηλεκτρονική απάτη που απέσπασε περισσότερα από 1.600 ευρώ από οικογένεια των Χανίων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους ανυποψίαστους πολίτες, για τον τρόπο που έγινε και το πόσο εύκολα μπορείς να εξαπατηθείς, χωρίς να το καταλάβεις.

Συγκεκριμένα όπως κατήγγειλε στο zarpanews.gr, ένας Χανιώτης (τα στοιχεία δεν θα δημοσιοποιηθούν για λόγους ασφαλείας), έπεσε θύμα εξαπάτησης μέσω διαδικτύου με αποτέλεσμα να του ξαφρίσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι επιτήδειοι κάλεσαν την περασμένη Τετάρτη τηλεφωνικά την κόρη του από έναν ελληνικό αριθμό και μιλώντας στα αγγλικά, αρχικά της είπαν ότι καλούν από την Microsoft για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο υπολογιστής της και για σχετική επιδιόρθωση που πρέπει να γίνει με τη συνδρομή τους.

Η κοπέλα αν και καταλάβαινε ότι κάτι δεν πάει καλά, ξεκίνησε να κάνει ότι της έλεγαν, φοβούμενη ότι όντως ο υπολογιστής της έχει προσβληθεί από ιό και κακόβουλα λογισμικά, όπως της έδωσαν να καταλάβει.

Ο πανούργος τρόπος για να αποσπάσουν χρήματα

Μετά από περισσότερη από 1,5 ώρα τηλεφωνικής επικοινωνίας και ενώ είχαν καλέσει και στο σταθερό τηλέφωνο, η κοπέλα είχε εγκαταστήσει μια πλειάδα προγραμμάτων όπως της υπέδειξαν, ενώ προχώρησε και σε τηλεδιάσκεψη μαζί τους (team viewer), όπου ουσιαστικά τους επέτρεψε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στον υπολογιστή της, ανοίγοντας έτσι την πρόσβαση στα αποθηκευμένα στοιχεία όλης της οικογένειας.

Μάλιστα, κατά το τέλος της όλης διαδικασίας οι επιτήδειοι ενημέρωσαν την κοπέλα ότι το “καθάρισμα” που της έκαναν, έχει ένα μικρό κόστος και της ζήτησαν να τους στείλει τους κωδικούς της κάρτας τραπέζης της για να πληρωθεί η -δήθεν- εταιρεία.

Εκεί αν και η νεαρή ήταν σχεδόν σίγουρη ότι όντως πρόκειται για απάτη, έδωσε κάποια από τα στοιχεία της κάρτας, ωστόσο μετά από λίγο διέκοψε την επικοινωνία. Άμεσα ενημέρωσε τους γονείς της για το συμβάν, οι οποίοι ξεκίνησαν τις επαφές με τις τράπεζες για το μπλοκάρισμα των άλλων λογαριασμών, αφού διαπίστωσαν ότι το λογαριασμός της κόρης τους -που είχαν δοθεί τα στοιχεία- είχε αδειάσει, με πάνω από 1.600 ευρώ να κάνουν… “φτερά”.

Ενημερώθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η οικογένεια έσπευσε να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία και να ζητήσει της συνδρομής της για τις όποιες κινήσεις επιβάλλεται να γίνουν από δω και πέρα. Η καταγγελία που έγινε στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διαβιβαστεί στα κεντρικά της Αθήνας με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, να ενημερώνεται και να αποφασίζει για την πορεία της υπόθεσης.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος τρόπος για απόσπαση χρημάτων και πληροφοριών από ανυποψίαστα θύματα, είναι ο πλέον διαδεδομένος και… αποτελεσματικός στο εξωτερικό αυτή την περίοδο, ενώ στην Ελλάδα τα θύματα είναι λιγότερα σε αντιστοιχία, κυρίως λόγω του ότι οι επιτήδειοι μιλούν στα αγγλικά.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από όλους τους πολίτες καθώς τα κρούσματα εξαπάτησης ολοένα και πληθαίνουν και οι θήτες εφευρίσκουν ολοένα και πιο πανούργους τρόπους να πετύχουν τον σκοπό τους.

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα