"Φέρτε την καραμπίνα"! Μαρτυρία ελέγκτριας ΕΦΚΑ για τον επιχειρηματία στη Χαλκιδική

"Φέρτε την καραμπίνα"! Μαρτυρία ελέγκτριας ΕΦΚΑ για τον επιχειρηματία στη Χαλκιδική

Φέρτε την καραμπίνα», φώναζε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης πλυντηρίων στην Χαλκιδική κυνηγώντας τους τρεις ελεγκτές του ΕΦΚΑ που πήγαν να ελέγξουν αν εργάζονται ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Το περιστατικό που έγινε το περασμένο Σάββατο 20 Ιουλίου στην Κασσάνδρα είχε ιδιαίτερη σκληρότητα και βία αφήνοντας άφωνους και τους πιο έμπειρους ελεγκτές οικονομικών και ασφαλιστικών αρχών.

Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ είχαν δεχτεί ανώνυμη καταγγελία η οποία είχε γίνει στο Αστυνομικό τμήμα της Κασσάνδρας περί ανασφάλιστων εργαζομένων σε μεγάλη επιχείρηση επαγγελματικών πλυντηρίων – στεγνωτηρίων η οποία συνεργάζεται με δεκάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής πλένοντας τα σεντόνια και τις πετσέτες τους.

«Ειδοποιηθήκαμε από το αστυνομικό τμήμα για την καταγγελία και μάλιστα επειδή η επιχείρηση ήταν πραγματικά στη… μέση του πουθενά, ούτε με GPS δεν ήταν δυνατό να βρεθεί, αυτός που έκανε την καταγγελία είχε αφήσει λεπτομέρειες που βρίσκεται ο χώρος ο οποίος εάν δεν ήξερες, ήταν αδύνατον να τον βρεις» είπε στο GR TIMES η ελεγκτής του ΕΦΚΑ (τα στοιχεία της οποίας δεν δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους) που μαζί με δύο συναδέλφους της έπεσαν θύματα προπηλακισμού και βίας από τον επιχειρηματία.

Όταν έφτασαν στην επιχείρηση αντίκρυσαν έναν τεράστιο χώρο με πλυντήρια και στεγνωτήρια και περίπου 20 άτομα εργαζόμενους, όλοι τους αλλοδαποί, κυρίως Πακιστανοί, Βούλγαροι και Αλβανοί. «Ήταν δύσκολο να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν μιλούσαν αγγλικά, δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε, δεν μπορούσαν να γράψουν το όνομά τους σε λατινικό αλφάβητο. Ήταν χάος» λέει η ελεγκτής.

Ο έλεγχος κράτησε περίπου 40 λεπτά και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού τελικά ο νταής επιχειρηματίας τους πέταξε στην κυριολεξία από το γραφείο του ρίχνοντας τους από ένα πλατύσκαλο με σχετικό ύψος. «Είχε σκίσει το πουκάμισο του ενός συναδέλφου, έσπασε τα γυαλιά του άλλου ενώ εγώ βρέθηκα με μώλωπες στο ένα μου μάτι. Ευτυχώς πέσαμε πάνω σε σεντόνια αλλιώς δεν ξέρω τι θα είχε γίνει» είπε η ελεγκτής.

Αμέσως μετά ο επιχειρηματίας άρχισε να φωνάζει «φέρτε την καραμπίνα, φέρτε την καραμπίνα».» Εψαχνε να βρει την καραμπίνα και φοβήθηκα ότι θα μας πυροβολήσει. Όπως καταλαβαίνετε, φοβηθήκαμε» είπε χαρακτηριστικά.  Έντρομοι οι τρεις ελεγκτές βγήκαν από το κτίριο και πήγαν προς το αυτοκίνητό τους βλέποντάς έκπληκτοι έναν υπάλληλο της επιχείρησης να προσπαθεί να ξεφουσκώσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου τους για να μην μπορέσουν να φύγουν.

Κατάφεραν τελικά να φύγουν και στην συνέχεια πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουν το βίαιο περιστατικό αλλά και στο κέντρο υγείας της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες.

«Έχουν σημειωθεί άλλα τέσσερα περιστατικά αλλά το δικό μας ήταν πρωτόγνωρο. Είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι και απλά κάνουμε τη δουλειά μας, η οποία είναι να ελέγχουμε τις επιχειρήσεις» είπε η ελεγκτής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγους Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) Θεσσαλονίκης- Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Κάμτζης, μιλώντας στο GR TIMES τόνισε ότι τα περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές έχουν αυξηθεί κι ότι φυσικά είναι αδύνατον σε όλους τους ελέγχους να συνοδεύονται από αστυνομικούς.

«Σε κάποιες περιπτώσεις ζητούμε αστυνομικούς. Αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχονται παντού. Το κατανοούμε. Ευτυχώς πλέον και οι επιθέσεις σε ελεγκτές του ΕΦΚΑ πλέον διώκονται ποινικά όπως γινόταν για τους ελεγκτές της ΑΑΔΑΕ και του ΣΕΠΕ. Αυτό είναι θετικό. Από εκεί και πέρα υπάρχει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους ενώ εμείς προτείνουμε για τους επιχειρηματίες που μας επιτίθενται να γίνεται ότι ισχύει και με την Εφορία, δηλαδή να κλείνει η επιχείρηση για κάποιες ημέρες» είπε ο κ. Κάμτζης.

grtimes

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα