Περιμένουμε έντονη μετασεισμική ακολουθία - Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Αττική

Περιμένουμε έντονη μετασεισμική ακολουθία - Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Αττική

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999.

Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Επίσης, συνέστησε στους πολίτες να προσέχουν τα παλιά κτίρια και να αποφεύγουν να περνούν από κοντά τους.

Παπαζάχος: Θα περάσει δύσκολο Σαββατοκύριακο η Αττική

Αναμένεται να ακολούθησουν αρκετοί δυνατοί μετασεισμοί, μεγέθους 4, 4,5 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
 
Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περάσει η Αττική, αλλά και άλλες γειτονικές με αυτήν περιοχές, αφού αναμένεται να σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους 4, 4,5 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς θα γίνουν αισθητοί σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και λογικά θα σκορπίσουν ανησυχία στους κατοίκους.
 
 
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα, για να βγουν περισσότερα συμπεράσματα. «Είναι δεδομένο ότι δε θα ησυχάσει πολύ γρήγορα η Αττική, αφού αναμένεται να έχουμε αρκετούς μετασεισμούς. Παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία και είχαμε ήδη αρκετούς μετασεισμούς. Είναι πολύ νωρίς, για να πούμε κάτι περισσότερο αυτήν τη στιγμή», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.
 
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι είναι πολύ λογικό ο κόσμος να ανησυχήσει, διότι ο σεισμός σημειώθηκε πολύ κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, κουνήθηκε αρκετά και είδε να πέφτουν σοβάδες στα σπίτια του.  «Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή με αυτόν του 1999, οπότε είναι λογικό να ξυπνήσουν άσχημες μνήμες στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Από εδώ και πέρα πιθανότατα θα αναπτυχθεί μία έντονη φημολογία ότι θα ακολουθήσει ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και να μην πανικοβάλλονται», τονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ
 
Τέλος, ο κ. Παπαζάχος υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που οι πολίτες δουν ότι στα σπίτια τους έχουν πέσει σοβάδες ή έχουν σημειωθεί ρωγμές, να μην κατοικήσουν σε αυτά. «Ο πολίτης δεν μπορεί να γνωρίζει, αν οι ζημιές είναι επιφανειακές ή αν έχουν υποστεί ζημιές τα βασικά δομικά τμήματα του ακινήτου. Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει τους ελέγχους, που θα πραγματοποιήσουν τα ειδικά συνεργεία της Πολιτείας, οι οποίοι θα γίνουν τις επόμενες ώρες», σημειώνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
 
 
 
ethnos
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα