Κρήτη: Άρπαξε 1,3 εκ. ευρώ και οι δικαστές τον έστειλαν σπίτι του

Κρήτη: Άρπαξε 1,3 εκ. ευρώ και οι δικαστές τον έστειλαν σπίτι του

Ένοχο έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τον 49χρονο βασικό κατηγορούμενο για την κατηγορία της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση (χωρίς την επιβαρυντική περίσταση που πρότεινε η εισαγγελέας), για την υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού 1.300.000 ευρώ ενώ εργαζόταν σε εταιρεία σεκιούριτι. 

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους τρεις συγκατηγορούμενους του για την κατηγορία της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση.

Στον 49χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών και η έφεση του έχει αναστέλλουσα δύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ελεύθερος μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά στους τρεις συγκατηγορούμενους του, η κατηγορία μετατράπηκε από άμεση σε απλή συνέργεια ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. 

Και οι τρεις άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, την οποία ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των τριών κ. Γιώργος Κοκοσάλης, την χαρακτήρισε «εύθραυστη», από την άλλη τόνισε ότι πηγαίνουν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, έχοντας ως «παρακαταθήκη» την αθωωτική πρόταση μίας κορυφαίας εισαγγελικού λειτουργού.

Ο δικηγόρος κ. Διονύσης Βέρρας, ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτική αγωγή, δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης: 

«Τόσο η εισαγγελέας της έδρας όσο και εγώ προσωπικά ως υπερασπιστής της πολιτικής αγωγής ζητήσαμε από το δικαστήριο να μεταβάλλει το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης από απλή κακουργηματική υπεξαίρεση σε υπεξαίρεση του Ν 1608/50, ενόψει του γεγονότος ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου αυτού περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς κύριοι των χρημάτων που υπεξαίρεσε ο κατηγορούμενος είναι δύο ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με το νόμο εντάσσονται στην προστασία του Ν 1608/50. 

Παρά την σοβαρή επιστημονική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε τόσο από την εισαγγελέα έδρας όσο και από μένα προσωπικά, αναμφίβολα προς την ορθή νομική κατεύθυνση, ότι δηλαδή θα μπορούσε κάλλιστα να μεταβάλλει το νομικό χαρακτηρισμό σε αυτόν του Ν 1608/50, εντούτοις το δικαστήριο παραδόξως δεν το αποδέχθηκε. Η πολιτική αγωγή εξετάζει σοβαρά να ζητήσει είτε από τους Εισαγγελείς Εφετών είτε του Αρείου Πάγου την ανατροπή της παρούσας απόφασης αναφορικά με το σκέλος της μη μεταβολής (επιτρεπτής) του νομικού χαρακτηρισμού της πράξης του κατηγορούμενου».

 

 

cretalive

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα