Φωτίου: Μέσα σε 8 μήνες θα μπορούν όσες οικογένειες θέλουν να υιοθετούν ένα παιδάκι

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να εφαρμοσθεί το νέο ψηφιακό σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοσταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» ανέφερε πως με τον νέο νόμο επιταχύνεται δραστικά ο χρόνος αναμονής για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς και δεν θα υπερβαίνει στο εξής τους έξι με οκτώ μήνες.

«Το θέμα αυτό ήταν μέχρι σήμερα "πληγή" για όσους θέλουν ένα παιδί, την ώρα που περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα. Ακόμη και μέσα στο καλύτερο ίδρυμα στον κόσμο, δημιουργούνται τεράστιες στερήσεις, το καλύτερο ίδρυμα δεν υποκαθιστά μία ανθρώπινη αγκαλιά αποκλειστικά δική σου», είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε:

«Δεν θα χρειάζεται κάποιος να "παίρνει σβάρνα" τα ιδρύματα, μήπως βρει ένα παιδί. Το ίδιο το σύστημα θα λέει αμέσως στον κοινωνικό λειτουργό που έχει κάνει έκθεση ότι είναι κατάλληλος ο υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας, πού βρίσκονται τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα».

«Το ίδιο ισχύει», συνέχισε, και «για τα ανάπηρα παιδιά, που περιμένουν μία αγκαλιά.

Για αυτά κάνουμε την επαγγελματική αναδοχή, ώστε να μην μένουν μέσα στα ιδρύματα.

Για τα παιδιά που βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε νοσοκομεία, λαμβάνουμε και εκεί μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η παραμονή είτε σε νοσοκομείο είτε σε μαιευτήριο.

Μια δεύτερη καινοτομία είναι η εκπαίδευση από την οποία θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι γονείς. Γιατί δεν είναι απλό πράγμα να πάρεις ένα παιδί που σε κάθε περίπτωση έχει υποστεί κάποια τραύματα», ανέφερε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε:

«Το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου περιμένουμε να ανοίξει το σύστημα και περιμένουμε αποτελέσματα ήδη τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, υιοθεσιών ή αναδοχών. Είναι μία εξέλιξη που αφορά όλη την κοινωνία».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα «μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα» για την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας που πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα, όπως «η επιδότηση δανείου και επιδότηση ενοικίου».

«Αυτά τα προγράμματα ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες. Θα αρχίσουν να τα βλέπουν οι συμπολίτες μας μέχρι το τέλος του μήνα και θα δοθούν με τις διαφανείς, άμεσες ηλεκτρονικές διαδικασίες ενός ψηφιακού κράτους πρόνοιας που σταματάει όλες τις πελατειακές σχέσεις και δυνατότητες διαφθοράς ή διαπλοκής», τόνισε η κ. Φωτίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για «στην συνολική απλοποίηση και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους πρόνοιας». «Όταν αναλάβαμε δίνονταν 200 επιδόματα από 120 διαφορετικές πηγές.

Ήταν ένα πολυκαθεστώς μη ελεγχόμενο, με κριτήρια και τρόπους απονομής διάφορων ταχυτήτων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Συγκροτήθηκε από τμήμα του παλιού ΟΓΑ ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και εκεί ενοποιήθηκαν όλες οι μεγάλες κατηγορίες, ενώ στον ΟΠΕΚΑ θα ενταχθεί και το επίδομα στέγης. Αυτό το ψηφιακό προνοιακό κράτος πάει να καταργήσει η Δεξιά, το πολέμησε λυσσασμένα, δεν ψήφισε τα Κέντρα Κοινότητας, αλλά οι δεξιοί δήμαρχοι σήμερα τα αγκαλιάζουν» είπε η κ. Φωτίου.

Για τα οικογενειακά επιδόματα, η ίδια ανέφερε ότι «ενώ πέρυσι έφταναν τα 650 εκατ. ευρώ, αλλάξαμε την αρχιτεκτονική του επιδόματος, ώστε να αφορά όσο το δυνατόν περισσότερους, και φέτος φτάσαμε 1,1 δισ. ευρώ.

Και ενώ πέρυσι το έπαιρναν 1.400.000 παιδιά, φέτος το παίρνουν 1.660.000 παιδιά. Αντί των 40, 25 ή 13 ευρώ για το παιδί, τώρα είναι 70, 50 ή 23. Ψηφιακά και δίκαια, χωρίς φακέλους αριστερά-δεξιά, για όλα τα παιδιά».

 

 

topontiki

Δείτε ακόμα