Γρίπη: Θερίζει ο ιός Η1Ν1 - 41 νεκροί , πάνω από 150 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Tους 41 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 με το τελευταίο κρούσμα να εντοπίζεται στην περιοχή της Λαμίας η οποία μετρά τον πρώτο της νεκρό από την γρίπη.

Χθες κατέληξε μια ηλικιωμένη γυναίκα που νοσηλευόταν στην πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας περισσότεροι από 150 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό της γρίπης δεν έχει εμβολιαστεί, και ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η γυναίκα, η οποία την Κυριακή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ της κλινικής σε βαριά κατάσταση, και κατέληξε την επόμενη ημέρα, είναι σύμφωνα με το Lamia Report το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα θανάτου από τον ιό στην πόλη. Αυτή τη στιγμή στην Λαμία υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, τα δύο εκ των οποίων παραμένουν εκεί από την προπερασμένη εβδομάδα.

Ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

– Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

– Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Συνιστάται, επίσης, η σωστή χρήση των αντι – ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

dikaiologitika

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα