Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού

Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου μπαίνει σήμερα η υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας του Βόλου η οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για την παραποίηση του ενδεικτικού της Ε Δημοτικού σε απολυτήριο προκειμένου να προσληφθεί σε παιδικό σταθμό.

Στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστήριο εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της ποινής που της επιβλήθηκε και την οδήγησε τον περασμένο Οκτώβριο για 23 ημέρες στη φυλακή.

Πρόκειται για μια απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ένα κύμα πρωτοφανούς συμπαράστασης από σωματεία εργαζομένων αλλά και απλούς πολίτες.

Η απόφαση του Εφετείου προκάλεσε και την παρέμβαση της εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου η οποία ζήτησε να εξετάσει την υπόθεση αλλά και να συζητηθεί άμεσα η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας στην 53χρονη.

Η περιπέτεια της καθαρίστριας, ξεκίνησε το 2016, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών, με αναστολή. Στις 5 Νοεμβρίου 2018 όμως, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας της επέβαλε κάθειρξη 10 ετών και της «έδειξε» το δρόμο για τη φυλακή.

Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης έγινε δεκτή, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί ενώ τώρα στην περίπτωση που οι αρεοπαγίτες πουν «ναι» στην αίτηση αναίρεσης η υπόθεση της θα κριθεί εκ νέου.

Πάντως, η ιστορία της καθαρίστριας έφερε στην επικαιρότητα τον αναχρονιστικό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που προβλέπει ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι υποθέσεις  βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία, με τα εξοντωτικά όρια ποινής που προβλέπει ο νόμος , όπως συνέβη και με αυτή της 53χρονης στην οποία επιβλήθηκε η ελάχιστη ποινή.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ήδη η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα έχει έτοιμη πρόταση με την οποία ζητεί την αλλαγή των ορίων ποινής.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα