Απολογία Κορκονέα για τον φόνο Γρηγορόπουλου: Θα ήθελα να πω στη μητέρα πράγματα...

Στο Mικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας διεξάγεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008, από τους ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Ο ειδικός φρουρός που εκτίει ισόβια ποινή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, για πρώτη φορά μετά από 10 και πλέον χρόνια ζήτησε συγγνώμη.

Στην σημερινή του απολογία ο Επαμεινώνδας Κορκονέας περιέγραψε εκ νέου τα γεγονότα της μοιραίας νύχτας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο πρώην ειδικός φρουρός έκανε λόγο για μια περιορισμένη ένταση που προκλήθηκε από άγνωστα άτομα.   Περιγράφοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν,  ο Κορκονέας είπε για τον Βασίλη Σαραλιώτη, πως σε όλη τη διάρκεια του περιστατικού δεν αντάλλαξαν κουβέντα ενώ ενημερώθηκαν πως ο 15χρονος μαθητής ήταν νεκρός, αφού είχαν φτάσει στο Α.Τ των Εξαρχείων. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δεν κατάλαβε ότι υπήρξε τραυματισμός ή θάνατος. Όσο για τον πυροβολισμό; Η απάντηση ήταν “ένιωσα εγκλωβισμένος”.  Επίσης στα σημερινά λεγόμενα του αυτή την φορά δεν υπήρχαν μολότοφ, καθώς οι άγνωστοι που έφτασαν τους «τουλάχιστον 15» του πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και μεταλλικά αντικείμενα

Η κατάθεση του Επαμεινώνδα Κορκονέα

Πρόεδρος: Με τι σκοπό και ψυχολογία γυρίσατε πίσω και μάλιστα πεζoί; Να κάνετε τι; Συλλήψεις; Να τους μιλήσετε; Δεν μιλήσατε με τη διμοιρία να ζητήσατε βοήθεια. Πήρατε την απόφαση μόνος σας. Ακάλυπτος και εσείς και ο συνάδελφος σας γυρίζετε πίσω. Να κάνετε τι; Θα μπορούσατε να τους ελέγξετε; Ξέρετε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 άτομα.

Κατηγορούμενος: 5-6 υπολογίζω ότι ήταν. Κατεβήκαμε να δούμε τι γίνεται και τι σκοπούς έχουν τα άτομα. Την ώρα που κατεβαίναμε προς Τζαβέλα δεν είδα κανένα άτομο. Είχε ησυχία. Ο Βασίλης ήταν πιο πίσω από μένα. Δεν τον είχα ποτέ πλάι μου, στο οπτικό μου πεδίου. Ήταν 2-3 μέτρα πίσω μου. Δεν είδα τίποτα στην αρχή. Στα πρώτα 30 μέτρα δεν φαινόταν κόσμος. Από το βάθος βγήκαν άτομα και πέταξαν αντικείμενα. Ήταν κρυμμένοι και έρχονταν προς το μέρος μου. Άκουσε φωνές, βρισιές, κουβέντες όπως «κωλόμπατσοι». Έχασα την ψυχραιμία μου. Φοβήθηκα. Δεν ήξερα πόσοι ήταν. Μπροστά βλέπω κάτι άτομα και πίσω κάτι σκιές. Μπροστά υπολογίζω 3-4 άτομα. Στις σκιές ακουγόταν βουητό. Δεν ξέρω πόσοι ήταν. Σίγουρα πάνω από 15 άτομα. Φώναζαν κι αυτοί. Πετάνε μπουκάλια, κάποια μεταλλικά αντικείμενα και πέτρες.

Πρόεδρος: Νιώθετε τι εκείνη τη στιγμή, φόβο;

Κατηγορούμενος: Νιώθω φόβο. Όταν έχω απέναντι μου 30-40 άτομα, νιώθω να απειλείται η σωματική μου ακεραιότητα. Ο Βασίλης βγάζει και πετάει κρότου λάμψης που είχε πάρει μαζί του από το περιπολικό. Τα άτομα δεν οπισθοχώρησαν, έκαναν κίνηση φόβου στιγμιαία. Δεν οπισθοχώρησαν άλλα κινήθηκαν πιο έντονα προς το μέρος μας. Δεν διαπίστωσα φόβο.

Πρόεδρος: Σας είπε κάτι; «φύγαμε», «Πάμε»;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι. Είχε και θόρυβο.

Πρόεδρος: Εκτονώθηκε το περιστατικό;

Κατηγορούμενος: Όχι, το αντίθετο. Βλέπω δυο άτομα να βγαίνουν από Κωλλέττη. Κινούνταν στο δρόμο προς το μέρος μας, δεν θυμάμαι αν πετούσαν αντικείμενα.

Πρόεδρος: Ήταν η κατάσταση τέτοια που αισθανθήκατε εγκλωβισμένος και τρομοκρατημένος;

Κατηγορούμενος: Είναι ένα περίεργο συναίσθημα…

Πολιτική αγωγή: Ο ίδιος να πει και όχι να επιβεβαιώνει αυτά που τον ρωτάτε.

Κατηγορούμενος: Οπισθοχώρησα, ένιωσα την επίθεση να μεγαλώνει και να πλησιάζουν και έκανα χρήση όπλου. Τράβηξα όπλο, το προέταξα μπροστά προς την Τζαβέλα χαμηλά έδειχνε και κατευθυνόταν προς χαμηλά κάτω για να το βλέπουν. Πυροβόλησα δυο φορές στον αέρα. Τους έλεγα «πίσω» πιο πριν και έβριζα.

Πρόεδρος: Τους είπατε ότι θα κάνετε χρήση όπλου;

Κατηγορούμενος:  Όχι. Πυροβόλησα για εκφοβισμό.

Πρόεδρος: Είναι κλασικό αυτό; Είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή τα Εξάρχεια. Και οι μάρτυρες δεν την είδαν αυτή την κίνηση.

Κατηγορούμενος: Εγώ εκεί πυροβόλησα. Το όπλο το είχα πάντα χαμηλά και πυροβόλησα στον αέρα. Τον κοίταξα και μου είπε «πάμε».

Πρόεδρος: Η απόφαση σας να χρησιμοποιήσετε όπλο, η εσχάτη κίνηση για καταστολή ενός περιστατικού, ήταν προσωπική σας απόφαση. Δεν είχατε συνεννοηθεί ή συζητήσει κάτι; Δεν μιλήσατε, έστω με νεύματα.

Κατηγορούμενος: Όχι. Ήταν τόσο γρήγορα τα γεγονότα. Φύγαμε και ανεβήκαμε στο περιπολικό. Μετά τον πυροβολισμό δεν άκουσα τίποτα. Απολυτή ησυχία. Δεν κατάλαβα τίποτα. Εγώ δεν είδα παιδί ή κάποιο να πέφτει. Πυροβόλησα και έκανα μεταβολή. Μετά άκουσα να φωνάζουν στιγμιαία, αλλά δεν άκουσα τι. Φύγαμε για να μην κινδυνεύσουμε περαιτέρω για να μην εξελιχθούν τα πράγματα χειρότερα. Είχα την αίσθηση ότι έκαναν πίσω.

Κατά την έναρξη της απολογίας του, ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη για όσα έχουν συμβεί λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ξεκινήσω ζητώντας συγγνώμη. Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια τη συντριβή μου για αυτό που έγινε, δεν είναι εφικτό να εκφράσω τη λύπη μου για την οικογένεια, για αυτά που έχει περάσει, για τη μάνα, για το συγχωρεμένο πατέρα. Θα ήθελα να μπορούσα να αλλάξω τη ροή των πραγμάτων, όπως έγιναν. Πέρασα δύσκολες στιγμές, έχουν περάσει δέκα χρόνια, ειδικά τις πρώτες εκείνες μέρες. Ο θάνατος ενός παιδιού είναι φοβερό πράγμα, όλοι έχουμε αδυναμία στα παιδιά μας και βλέποντας τα παιδιά στην τηλεόραση, μου έρχονται ωραία συναισθήματα και πάντα μου έρχεται στο μυαλό το παιδί. Καταλαβαίνετε τι ανηφόρα είναι αυτή για μένα και κάθε χρόνο έρχεται η ώρα, η μέρα εκείνη η δύσκολη που η καρδιά μου γίνεται ρημάδι. Θα ήθελα πραγματικά στο μέλλον να τα φέρει έτσι ο Θεός να μπορέσω να μιλήσω με τη μητέρα και την αδελφή του και να τους πω πράγματα που θα βγουν μέσα από την καρδιά μου.».

Δείτε τι δήλωσαν στα ΜΜΕ οι Ζ.Κωνσταντοπούλου, Ν.Κωνσταντόπουλος από την πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου και ο Ε. Ανδρούλας συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Κορκονέα

Ζωή Κωνσταντoπούλου: “Η συγγνώμη θα είχε αξία αν ήταν ειλικρινής”

“Η συγγνώμη θα είχε αξία αν ήταν ειλικρινής. Εδώ μιλάμε για κατηγορουμένους οι οποίοι είναι αμετανόητοι. Μέχρι και σήμερα ο Κορκονέας είπε για πολλοστή φορά ψέμματα έδωσε μια πολλοστή ψεύτικη εκδοχή για τα όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Θα αναδείξουμε αυτές τις αντιφάσεις και θα ζητήσουμε απο το δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη όπως έγινε και πρωτοδίκως. Η ψυχή του Αλέξανδρου επιζητεί δικαίωση και μαζί με τον Αλέξανδρο όλα τα θύματα που δεν προστάτευσε η πολιτεία”.

Ν.Κωνσταντόπουλος: “Αντιφάσεις πάνω στις αντιφάσεις”

“Αντιφάσεις πάνω στις αντιφάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί υπερασπιστικό επιχείρημα ότι δήθεν δεν φταίει ο Κορκονέας αλλά 4-5 παιδιά τα οποία του επιτέθηκαν. Η πραγματικότητα είναι τεκμηριωμένη με τρόπο αδιάσειστο, όσο και αν προσπαθούν οι δύο αστυνομικοί να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις δεν πρόκειται ποτέ να το καταφέρουν. Σκοτώθηκε ενα παιδί εν ψυχρώ γιατί ο Κορκονέας πυροβόλησε στοχεύοντας αυτούς που βρέθηκαν απέναντι του”.

Ε.Ανδρούλας: “Καταρρίπονται τα επιχειρήματα περί δόλου”

“Πιστεύω ότι με την σημερινή του παρουσία ο κατηγορούμενος που υπερασπίζομαι δίνει πειστικές απαντήσεις και καταρρίπτει ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα και τα δεδομένα για τα οποία καταδικάστηκε στον 1ο βάθμο και ειδικότερα της εκ δόλου δολοφονίας του Αλέξανδρου. Αποδεικνμύεται πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ουδείς δόλος όχι ανθρωποκτόνος αλλά ούτε καν να επιφέρει το οποιοδήποτε πλήγμα υπήρχε από την πλευρά του κατηγορούμενου”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρούλας.

lamianow

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα