Μωμόγεροι: Ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Τι λέει ο Δήμαρχος Κοζάνης

Μωμόγεροι: Ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Τι λέει ο Δήμαρχος Κοζάνης

Για το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, ένα από τα πιο γνωστά δρώμενα του εορταστικού δωδεκαημέρου, το οποίο ξεκινά την επομένη μέρα των Χριστουγέννων και διαρκεί έως και λίγο μετά την εορτή των Φώτων, μίλησε στην εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη στον Realfm 97,8 ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Οι χορευτικοί θίασοι των Μωμόγερων αποτελούνται από μια ομάδα νεαρών που είναι οι χορευτές ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές όπου πειθαρχούν στις εντολές και εκτελούν παραγγέλματα του αρχηγού της ομάδας. Επίσης, τη νύφη και τον διάβολο ή κάποιον ντυμένο ως γέρο που κατά τη διάρκεια του δρώμενου θα προσπαθήσει να κλέψει τη νύφη. Το κλέψιμο της νύφης είναι κοινό, το συναντά κανείς σε όλες τις παραλλαγές του εθίμου και συμβολίζει, όπως λέγεται, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Το περιεχόμενο των παραστάσεων του θιάσου είναι κατά κανόνα κωμικό και ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει και κοινωνικές διαστάσεις.

Συνοδεία της ποντιακής λύρας οι Μωμόγεροι γυρίζουν όλες τις γειτονιές του χωριού, χορεύουν και τραγουδούν σε κάθε σπίτι με ευχές για τη νέα χρονιά. Το έθιμο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται αφού τα Μωμογέρια περάσουν από όλα τα σπίτια.

Πραγματοποιείται σε οκτώ δημοτικά διαμερίσματα της Κοζάνης, στον Τετράλοφο, Άγιο Δημήτριο, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι και συνδέεται με την ισχυρή παράδοση που κράτησαν ζωντανή οι πρόσφυγες που προέρχονταν από ορισμένες περιοχές του Πόντου.

"Καλούμε όλο τον κόσμο να γνωρίσει την Κοζάνη, την ιστορία αλλά και την σύγχρονη εξέλιξη της, να βιώσει τα έθιμα μας που υπάρχουν όλο το χρόνο και σίγουρα θα μείνει ικανοποιημένος", δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης στον Realfm απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να επισκεφθούν την Κοζάνη την περίοδο των εορτών και όχι μόνο.

"Είναι ένα παλιό έθιμο το οποίο έρχεται από τα βάθη των αιώνων και το έφεραν μαζί οι πρόσφυγες από τον Πόντο και επί χρόνια οι άνθρωποι το θεωρούσαν ισχυρό στοιχείο της ταυτότητάς τους, το βίωναν με ένα μοναδικό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια επειδή το έθιμο των Μωμόγερων μπήκε στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας αρχίζει και αποκτά μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αρκετός κόσμος έρχεται να το παρακολουθήσει. Φέτος είχαμε τη δυνατότητα να το παρουσιάσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" και είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον" είπε Δήμαρχος Κοζάνης και πρόσθεσε:

"Γίνεται σε πέντε χωριά του δήμου Κοζάνης και σε τρία του δήμου Πτολεμαΐδας. Το κάνουν μέσα στην περίοδο του 12ημέρου. Κάποια χωριά το βιώνουν την περίοδο των Χριστουγέννων και κάποια της Πρωτοχρονιάς. Σε κάθε χωριό κρατάει δύο μέρες. Είναι δρώμενο που γίνεται στους δρόμους. Η ομάδα αυτή των ανθρώπων πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι , τους φιλοξενεί κάθε σπίτι με ένα τραπέζι που συνήθως έχει τσίπουρο και εδέσματα παραδοσιακά" πρόσθεσε. 

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα