Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» ".
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 1981
Το 1976, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 1981 ως Διεθνές Έτος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ζητώντας ένα σχέδιο δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των ευκαιριών, την αποκατάσταση και την πρόληψη των αναπηριών.
Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι "η πλήρης συμμετοχή και ισότητα", η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών, και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.
Ηνωμένα Έθνη: η Δεκαετία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 1983-1992
Προκειμένου να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις δραστηριότητες που συστήνονται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης των Η.Ε., η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε τα έτη 1983 έως1992 ως Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα (03/12) στις 11:00 το πρωί η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των ΑμεΑ.
Σε εξέλιξη συγκέντρωση που πραγματοποιεί η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας των ΑμεΑ. Με κεντρικό σύνθημα «Τίποτα για εμάς- χωρίς Εμάς» οι συγκεντρωμένοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά κριτήρια, η μη μείωση του αφορολόγητου για τα άτομα με αναπηρία, η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από τα τεκμήρια του εισοδήματος και από τον ΕΝΦΙΑ.
Όπως αναφέρει η ΕΣΑμεΑ σε ανακοίνωσή της «το αναπηρικό κίνημα διατρανώνει το σύνθημά του "Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς" και αγωνίζεται για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και στοχευμένων πολιτικών, με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, δεδομένου ότι είναι κοινή παραδοχή ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους συγκροτούν μία από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας και την κρίση, σε όλους τους τομείς της ζωής τους».
Σημειώνεται ότι σχετική στάση εργασίας από τις 11.00 έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ (έως τη λήξη του ωραρίου) και η ΓΣΕΕ (έως τις 15.00) προκειμένου τα μέλη τους να λάβουν μέρος στη διαδήλωση.
Για την παγκόσμια ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Η 3η Δεκέμβρη κηρύχθηκε ως Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία. Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος, αλλά αποτελεί μία ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία. Είναι η ημέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τους αναπήρους, τις οικογένειες τους, με το αναπηρικό κίνημα, που αγωνίζονται και διεκδικούν ενάντια στη φτώχεια, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις, το στιγματισμό, τη φιλανθρωπία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους», τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση το τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζει ότι «τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την αξιοπρέπεια. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια τα ΑμεΑ. Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού».
Σημειώνει πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ήταν ραγδαίες «η πολιτική αλλαγή του 2015, αλλά και όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέες συνθήκες για τη χώρα. Η έξοδος από τα μνημόνια και ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας, ανεξάρτητα από το αν παραμένουν οι δυσκολίες, δημιουργούν νέες δυνατότητες για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της αριστεράς, παρά τον ανηλεή πόλεμο από το πολιτικό κατεστημένο, τους "δανειστές" και τα συστημικά ΜΜΕ, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη σκληρή περίοδο της κρίσης και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους κρατώντας όρθια την κοινωνία».
«Η κυβέρνηση», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, «σε υπέρβαση των περιορισμών και δυσκολιών που έθετε το πλαίσιο της επιτροπείας, προχώρησε στη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και κατοχυρώνοντας καινούργια δικαιώματα στο πλαίσιο συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους».
Ενδεικτικά, η «κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4488/2017 που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. Διασφάλισε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των ΑμεΑ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναβάθμισε την ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) με στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου με ενταξιακό προσανατολισμό. Ενώ και στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους, με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».
Τέλος το τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στην ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία».
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Λευτέρης Αυγενάκης εκ μέρους της ΝΔ:
«Η κοινωνική ευαισθησία δεν μονοπωλείται, δεν χαρίζεται και δεν υφαρπάζεται. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι σταθερή πεποίθηση, φροντίδα και πολιτική» τονίζει σε δήλωσή του ο Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ επισημαίνει πως για όλους στη ΝΔ η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη, η ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας της, βασικά χαρακτηριστικά του ίδιου του εαυτού της. «Είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στους ανθρώπους με αναπηρία, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων, την διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους» καταλήγει ο κ. Αυγενάκης.
Bασίλης Χαρόπουλος: Άνθρωποι σαν κι εμένα κρύβονται
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πολιτικός υπεύθυνος του σχετικού τομέα του Ποταμιού, Βασίλης Χαρόπουλος έγραψε: Άνθρωποι σαν κι εμένα κρύβονται.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πολιτικός υπεύθυνος του τομέα Πρόνοιας και Αναπηρίας του Ποταμιού, Βασίλης Χαρόπουλος έγραψε στο Twitter: Άνθρωποι σαν κι εμένα κρύβονται.
Πριν μερικές μέρες έδειξα στον @Christos_Loulis τι σημαίνει να κυκλοφορείς με αμαξίδιο. Δεν κυκλοφορείς! Τουλάχιστον στην Αθήνα. Διαβάσεις και ράμπες στα πεζοδρόμια κλεισμένες από αυτοκίνητα. Τραπεζοκαθίσματα. Γι' αυτό άνθρωποι σαν και μένα εδώ κρύβονται … #thelopotami #IDDP2018
Πριν μερικές μέρες έδειξα στον @Christos_Loulis τι σημαίνει να κυκλοφορείς με αμαξίδιο. Δεν κυκλοφορείς! Τουλάχιστον στην Αθήνα. Διαβάσεις και ράμπες στα πεζοδρόμια κλεισμένες από αυτοκίνητα. Τραπεζοκαθίσματα. Γι' αυτό άνθρωποι σαν και μένα εδώ κρύβονται … #thelopotami #IDDP2018 pic.twitter.com/IiMSW0b8oU
— Βασίλης Χαρόπουλος (@charopoulos) 3 Δεκεμβρίου 2018