Βίντεο κόλαφος του AJ για την κόλαση της Μόριας: Βιασμοί, απόπειρες αυτοκτονίας, βία

Βίντεο κόλαφος του AJ για την κόλαση της Μόριας:  Βιασμοί, απόπειρες αυτοκτονίας, βία

Ένα συγκλονιστικό βίντεο δημοσίευσε ο ενημερωτικός οργανισμός AJ+ για την την κατάσταση στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και των ερωτημάτων που θέτει ο Guardian για το αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Στο βίντεο υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα.

 «Τα παιδιά γύρω σου αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν, η ψυχική υγεία τους επιδεινώνεται ραγδαία»: Έτσι ξεκινάει το βίντεο του Al Jazeera που με ρεπορτάζ στη Μόρια, καταγράφει τις «φρικτές», όπως τις περιγράφουν, συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

«Είχαμε νέους ασθενείς ηλικίας ακόμη και πέντε χρόνων που βιάστηκαν στη Μόρια. Αυτός ο φόβος συνθλίβει τους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά η Louise Roland – Gosselin από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. 

Οι άνθρωποι υποφέρουν από κρίσεις άγχους έως παραισθήσεις και αυτοκτονικές τάσεις στη Μόρια: «Περιβάλλεσαι από ανθρώπους που έχουν βιώσει εξαιρετικά σκληρές, τραυματικές εμπειρίες. Και βλέπεις πόσο ραγδαία επιδεινώνεται η ψυχική τους υγεία», εξηγεί η Gosselin.

Ένας μετανάστης από την Αφρική περιγράφει στην κάμερα του Al Jazeera τη δική του φρικιαστική εμπειρία, λέγοντας πως πήγε από την μία κόλαση στην άλλη: «Με βίασαν στην Τουρκία. Ό,τι έχω βιώσει είναι σαν να πήγα από τη μία κόλαση στην άλλη».

«Μοιράζεσαι μία τουαλέτα με άλλους 78 ανθρώπους κι ένα ντους με 84», συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα, πρέπει να περιμένεις 1,5 ώρα τη σειρά σου», αναφέρει ένας Άραβας πρόσφυγας.

Η Gosselin αναφέρεται στον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο, αφού 9.000 ψυχές στριμώχνονται σε ένα χώρο που φτιάχτηκε για να φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους, κάνοντας λόγο για αύξηση των περιστατικών βίας που κυμαίνονται από βίαιες διενέξεις μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων έως «σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών, ανδρών και παιδιών».

Όμως, κατά την Gosselin, το χειρότερο που συμβαίνει στη Μόρια είναι πως οι άνθρωποι εγκλωβίζονται στο κέντρο υποδοχής για μήνες ή χρόνια, αφού βάσει συμφωνιών δεν μπορούν να προωθηθούν σε άλλο μέρος της Ελλάδας και ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

 SOS από 19 ΜΚΟ για την τραγική κατάσταση στη Μόρια

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα και αποσυμφόρηση των νησιών, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά, η χωρητικότητα των οποίων είναι για μόλις 6.000 άτομα. Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου έχει ξεπεράσει κατά έξι φορές τις δυνατότητες φιλοξενίας του.

Στη Μόρια, ειδικότερα, όπου φιλοξενούνται τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χωρητικότητά της και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε στο BBC ως «ο χειρότερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου», η ήδη εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι «δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή».

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι τραγικές ελλείψεις οργανικών θέσεων προσωπικού καθώς και οι διαδοχικές παραιτήσεις απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα ΚΥΤ λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα, «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προτιμά να δει τον δρόμο της ανεργίας, παρά να εργάζεται κάτω από τέτοιες συνθήκες». Παράλληλα, πρόσφατη στάση εργασίας των εργαζομένων στο hotspot στη Μόρια τη Δευτέρα 10/9 και μια προειδοποίηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σχετικά με την επικινδυνότητα των συνθηκών για τη δημόσια υγεία στον ίδιο χώρο, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κάνουν το έργο τους.

Τίποτα δεν δικαιολογεί σήμερα τις ντροπιαστικές συνθήκες στις οποίες εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να δράσουν επειγόντως για να εξασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αρχές για την δημιουργία χιλιάδων επιπλέον θέσεων ασφαλούς διαμονής στην ενδοχώρα και την μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ενός δίκαιου και μόνιμου μηχανισμού κατανομής ευθύνης στην ΕΕ».

Περιφέρεια Αιγαίου: Διορία ενός μήνα αλλιώς λουκέτο στη Μόρια

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα