Ο θάνατος του 25χρονου στου Φιλοπάππου φανέρωσε τα κενά ασφαλείας

Ο θάνατος του 25χρονου στου Φιλοπάππου φανέρωσε τα κενά ασφαλείας

Η τραγωδία με τον 25χρονο που έχασε τη ζωή του στου Φιλοπάππου μετά από επίθεση ληστών, έδειξε τα πολλά κενά ασφαλείας που υπάρχουν στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας.

Έγκλημα στου Φιλοπάππου: Απαρηγόρητη η μητέρα του 25χρονου

Ηδη από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν προγραμματιστεί αλλαγές στο σχέδιο αστυνόμευσης, το οποίο θα περιλαμβάνει πλεόν:

    θα υπάρχει αύξηση των πεζών περιπολιών
    έντονη αστυνομική παρουσία, περιμετρικά της περιοχής από Πνύκα έως Λόφο Φιλοπάππου
    Μικτά κλιμάκια αστυνομικών θα προβαίνουν σε ελέγχους στα σημεία εισόδου προς τον Λόφο
     θα πραγματοποιούνται τακτικές αστυνομικές επιχειρήσεις «σκούπα» για τον εντοπισμό ατόμων με παραβατικές συμπεριφορές και δράσεις
    το ωράριο των περιπολιών αλλάζει και από τις 23:00 που τελείωνε μέχρι και χθες, τώρα η λήξη της βάρδιας θα είναι στη 01:00, τα ξημερώματα.
    θα εξεταστούν και εναλλακτικοί τρόποι αστυνόμευσης με ποδήλατα και μοτοσυκλέτες τύπου μότο κρος.
 
Και ενώ οι Αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του νήματος εντοπίζοντας τους δράστες της επίθεσης κατά του 25χρονου, ένα νέο περιστατικό εγκληματικότητας σημειώθηκε στου Φιλιπάππου μέσα σε λίγες ώρες, παρά την παρουσία αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, προχθές (16/08) το απόγευμα, έγινε επίθεση εναντίον ενός ανήλικου Ισραηλινού. Όπως κατήγγειλε ο 13χρονος, τέσσερα άτομα τού επιτέθηκαν και του έκλεψαν το κινητό.

To χρονικό της ληστείας και του θανάτου του 23χρονου στου Φιλοπάππου

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα του 25χρονου Ελληνα Νίκου Μ. και της Πορτογαλίδας φίλης του, 23 ετών, το βράδυ της 15ης Αυγούστου στον λόφο Φιλοπάππου. Λίγα λεπτά πριν από τις 11 μ.μ. έπεσαν θύματα ληστείας από τρεις δράστες, πιθανόν αλλοδαπούς. Στην προσπάθειά του να αντισταθεί, ο νεαρός γλίστρησε στα βράχια και έπεσε στο κενό από ύψος 10 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ακολούθησαν προσαγωγές οκτώ υπόπτων, μεταναστών από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, χωρίς να προκύψει ανάμειξή τους στο συμβάν. Οι έξι από αυτούς συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, ενώ κατάθεση στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών έδωσε χθες η 23χρονη, δίχως –σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή– να ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες ο νεαρός βρέθηκε στο κενό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό εκτυλίχθηκε δέκα λεπτά πριν από τις 11 μ.μ. Οι δύο νέοι βρίσκονταν στον λόφο του Φιλιπάππου όταν δέχθηκαν επίθεση από τρεις ληστές. Οι δύο από αυτούς ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού τον 25χρονο και ο τρίτος άρπαξε από την τσάντα της κοπέλας ένα κινητό τηλέφωνο, το διαβατήριό της και 60 ευρώ. Την ίδια ακριβώς στιγμή και υπό συνθήκες που δεν έχουν απόλυτα διευκρινιστεί, ο νεαρός Ελληνας έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό από βράχο ύψους περίπου 10 μέτρων. Τραυματίστηκε θανάσιμα από την πτώση. Στην κατάθεσή της, η 23χρονη Πορτογαλίδα και μοναδική μάρτυρας του περιστατικού δεν διευκρίνισε εάν οι δράστες έσπρωξαν τον φίλο της στο κενό ή γλίστρησε ενώ αντιστεκόνταν. Οπως είπε, τα κρίσιμα δευτερόλεπτα είχε στραμμένο το βλέμμα στην τσάντα της. Μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ όπου κρατούνταν οι 8 αλλοδαποί προσαχθέντες, δίχως ωστόσο να αναγνωρίσει στα πρόσωπά τους τους δράστες της ληστείας. Στη συνέχεια επρόκειτο να πάει στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών προκειμένου να τις επιδειχθούν φωτογραφίες –κυρίως αλλοδαπών– σεσημασμένων για ληστείες εις βάρος τουριστών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης. Τον Μάρτιο του 2018 εξάλλου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δύο αιματηρές επιθέσεις κατά νεαρών στον λόφο του Φιλοπάππου και μάλιστα στη μία από αυτές είχε τραυματιστεί σοβαρά από χτύπημα με μαχαίρι 19χρονος, ενώ τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη 30 αλλοδαπών για πάνω από 50 κλοπές από τουρίστες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ο 25χρονος εργαζόταν στη Γλασκώβη και είχε έρθει στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές. Η 23χρονη Πορτογαλίδα εργαζόταν σε εταιρεία στην Αθήνα.

kathimerini iefimerida.gr newsbomb

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα