Η αλλαγή φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες θα γίνει σήμερα στις 19:00.

Φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων σε ένα από τα πιο συναισθηματικά «φορτισμένα» μνημεία της Αθήνας, στον Άγνωστο Στρατιώτη, θα αποτίσουν και φέτος οι Εύζωνες. Τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς που θα φτάσουν από το στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού προκειμένου να αναλάβουν την τιμητική φύλαξη του μνημείου για μία ώρα θα είναι πέντε. Οι δύο θα φορούν τη στολή του Πόντιου αντάρτη (και όχι φορεσιά μιας και πρόκειται για μονάδα του Ελληνικού Στρατού), και οι άλλοι δύο θα είναι με τα «λευκά», τη φουστανέλα που το επίλεκτο αυτό σώμα φορά σε επίσημες γιορτές, Κυριακές και αργίες.

Η αλλαγή φρουράς τη 19η Μαΐου στο Σύνταγμα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Τιμές θα αποδώσουν οι τέσσερις Εύζωνες οι οποίοι θα ανέβουν με συντονισμένο βήμα στο μνημείο – ο πέμπτος θα παραμείνει ακίνητος και θα «παραλάβει» όσους κατέβουν, προκειμένου όλοι μαζί να επιστρέψουν στο στρατόπεδο. Αφού παρουσιάσουν όπλα (όσοι φορούν την στολή του Πόντιου αντάρτη χαιρετούν στρατιωτικά μιας και δεν φέρουν όπλο) θα λάβουν τις θέσεις τους στα δύο φυλάκια.

Το 2016 για πρώτη φορά οι δύο Πόντιοι Εύζωνες και οι δύο με τα «λευκά» αντικατέστησαν τέσσερις φαντάρους, οι δύο φορούσαν την ποντιακή στολή και οι άλλοι δύο τα «λευκά». Το 2017 αντικατέστησαν δύο Εύζωνες που φορούσαν τον θερινό ντουλαμά (στολή Βαλκανικών Πολέμων).

Μετά την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς φέτος θα ακολουθήσει ομιλία του δρ Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος είναι και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

.pontos-news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα