Καίγεται για τρίτη ημέρα η ανατολική Αττική: Σε Μετόχι και Μικροχώρι η μάχη της πυρκαγιάς

Τρίτη ημέρα καταστροφής ζει η ανατολική Αττική, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται από το απόγευμα της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου. Νέες αναζωπυρώσεις της φωτιάς σημειώθηκαν λίγο μετά τις 09:00 το πρωί του Δεκαπενταύγουστου στον οικισμό Μετόχι, στη χαράδρα που βρίσκεται στην περιοχή Τριάδες, στα σύνορα Καλάμου – Καπανδριτίου, αλλά και σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου.

Συνολικά 55 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 06:00 το πρωί της 15ης Αυγούστου. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Η κατάσταση όσον αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει ως εξής:

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

  • Σε δασική έκταση στην περιοχή του Καλάμου Αττικής στις 13/08/2017 και περί Ω/16:16, για την κατάσβεσή της οποίας επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, έντεκα μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 6 Ε/Π & 3 Α/Φ.
  • Σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κρυονέρι-Ανάληψη Ηλείας, στις 14/08/2017 και περί Ω/12:10, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 27 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν 2 Ε/Π και ένα Α/Φ.
  • Στη νήσο Ζάκυνθο σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 11/08/2017 και περί Ω/13:33, στην περιοχή Καταστάρι – Παναγούλα και στις 12/08/2017 και περί Ω/15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο. Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις υπόλοιπες περιοχές της Ζακύνθου (Άνω Βολίμες, Βολίμες, Άγιος Νικόλαος, Δάφνη, Καμπί, Παλιό Χωριό) βρίσκονται οριοθετημένες με διάσπαρτες εστίες στο εσωτερικό της περιμέτρου των. Συνολικά στο νησί επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και ένα Ε/Π.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε:

  • Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:23 στην περιοχή Σβορωνάτα Κεφαλληνίας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

Α. Στην Κεφαλονιά:

  • Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:35 στην περιοχή Δοριζάτα
  • Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:37 στην περιοχή Καραβάδος
  • Στις 14/08/2017 και περί Ω/13:50 στην περιοχή Αδράκι

Β. Σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Κυριακή Ηλείας στις 14/08/2017 και περί Ω/16:15.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων και τα νησιά της Κρήτης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Ψαρών.

Υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) προβλέπεται για τους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Έβρου και τα νησιά της Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας, Παξών, Σαμοθράκης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.

Συνεχίζεται η αδιάκοπη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες σε Κάλαμο, Καπανδρίτι, Βαρνάβα και Γραμματικό, που μπαίνει πλέον στην τρίτη μέρα της.

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.

Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Ελλάδα τιμά την Μεγαλόχαρη: Υπόκλιση στη χάρη της. Τα προσκυνήματα της Παναγίας

Oι δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και στο σημείο μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου, στο Μετόχι, δεν αφήνουν, προς το παρόν, πολλά περιθώρια για αισιόδοξη έκβαση της κατάστασης.

Τα εναέρια μέσα απογειωθήκαν προτού ακόμα ξημερώσει και με το πρώτο φως της ημέρας είχαν ήδη αρχίσει οι ρίψεις νερού. Ο καπνός είναι εξαιρετικά πυκνός στο σημείο, κάτι που δυσκολεύει το έργο πυρόσβεσης, περιορίζοντας την ορατότητα, ενώ την ίδια στιγμή, καπνός, μυρωδιά καμένου και στάχτες καλύπτουν το λεκανοπέδιο Αττικής ή προχωρούν και πολύ ακόμα πιο μακριά.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο μέτωπο μεταξύ Καλάμου – Μικροχωρίου επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 180 οχήματα, 58 άτομα πεζόπορα τμήματα, είκοσι εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, έντεκα οχήματα έργου, 100 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και από αέρος επιχειρούν διαδοχικά 3 αεροσκάφη έξι ελικόπτερα.

Στόχος της επιχείρησης είναι να γίνει εφικτή η οριοθέτηση της πυρκαγιάς άμεσα, καθώς τις πρωινές ώρες δεν φυσά, αλλά οι προβλέψεις για την ημέρα στην περιοχή κάνουν λόγο για ανέμους που θα φτάσουν σε ένταση τα 7 μποφόρ.

Συγκλονιστική φωτογραφία: Καναντέρ επιχειρεί σε πολύ χαμηλό ύψος!

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τις πυρκαγιές

 

 

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές που κατακαίουν δασικές -και μη- εκτάσεις τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ...

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

Η δημοτική ενότητα Καλάμου, η δημοτική ενότητα Ωρωπού και η δημοτική ενότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα κηρύχθηκαν χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις πυρκαγιές.

Τα ξημερώματα της Τρίτης η αστυνομία απαγόρεψε την κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής. Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και από τους δρόμους, αφενός για τη δική τους ασφάλεια, αφετέρου για τη διευκόλυνση του έργου πυρόσβεσης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, αφού οι περισσότεροι από τους κατοίκους παραμένουν στα σπίτια τους, κάνοντας ό,τι μπορούν για να τα προφυλάξουν από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές από τη φωτιά έχουν υποστεί τουλάχιστον είκοσι σπίτια στον Κάλαμο και πολλά ακόμα στο Καπανδρίτι και τον Βαρνάβα.

Δύο κατασκηνώσεις έχουν εκκενωθεί ήδη από την Κυριακή, ενώ προφυλαγμένα από τις φλόγες είναι τα στρατόπεδα του Βαρνάβα.

Η Περιφέρεια Αττικής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, κάλεσε όσους έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά η κύρια κατοικία τους να απευθυνθούν στο Δήμο Ωρωπού για την κάλυψη των αναγκών διαμονής και διατροφής.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές, ενημερώνοντας ότι η καταγραφή των ζημιών σε οικίες θα ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σκουρλέτης-Τόσκας σε σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Υστερα από την εκκωφαντική σιωπή επί τουλάχιστον 24 ώρες (καμία ενημέρωση από επίσημα χείλη για τις φωτιές δεν υπήρξε) αλλά και το γεγονός ότι άρχισε να γίνεται αισθητή η... εξαφάνιση της κυβέρνησης (μόνο ο Νίκος Τόσκας εμφανίστηκε από την Κυριακή και όχι στο μέτωπο της φωτιάς), ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού διέκοψε τις διακοπές του, εμφανίστηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι προκειμένου να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος και Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο κ. Τόσκας στις δηλώσεις του επέμεινε στα περί εμπρησμού, όπως είχε κάνει τόσο ο ίδιος την Κυριακή, όσο και ο Σταύρος Κοντονής χθες από τη Ζάκυνθο και παρά το γεγονός ότι τους είχε... αδειάσει η ίδια η πυροσβεστική, με την εκπρόσωπό της Σταυρούλα Μαλλίρη, η οποία  όταν εκλήθη να σχολιάσει τις διαρροές περί εμπρησμών απάντησε:  «Όχι δεν μπορούμε  να πούμε κάτι τέτοιο. Τα αίτια διερευνώνται και θα έχουμε τα αποτελέσματα από τους υπαλλήλους στο τέλος των πυρκαγιών».

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, κόπασαν κάπως οι άνεμοι στον Κάλαμο, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου και στα τρία μέτωπα, προς Μικροχώρι, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχουν παντού εστίες σε όλη την περιοχή που απλώθηκαν οι φλόγες από χτες το απόγευμα.

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούσαν διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Σε ό,τι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος. Καίγεται για 5η ημέρα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο νομός Ηλείας

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα