Εξέγερση μέσα από το Internet: Φωτιά στα blogs

Στην Αθήνα, νεαροί μαθητές από τα Εξάρχεια, τον Νέο Κόσμο, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό- από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία- και δεκάδες ακόμα περιοχές έκαναν χθες το πρωί αποχή από τα μαθήματά τους για να ακολουθήσουν πορείες προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά και τα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 15χρονος Αλέξης. Από το μεσημέρι της Κυριακής οι μαθητές έστελναν από κινητό σε κινητό SΜS που προέτρεπε σε αποχή από τα μαθήματα. «Σήμερα όλοι στα μαύρα.

Το πρωί δεν θα μπούμε στο σχολείο αλλά θα περιμένουμε απ΄ έξω σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Προωθήστε το. Μας αφορά όλους», έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα μηνύματα που μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας είχε κάνει τον γύρο της Ελλάδας. Παράλληλα, οι μαθητές εκμεταλλεύτηκαν το Διαδίκτυο. «Είπαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Να βρούμε έναν τρόπο να συντονιστούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μέσω μηνυμάτων και Ίντερνετ καταφέραμε να συγκεντρωθούμε τόσο πολλά παιδιά. Από ΄δώ και στο εξής δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε. Σίγουρα όμως η Αθήνα θα είναι κλειστή για πολύ καιρό. Είναι ώρα να ξυπνήσει η νεολαία. Να διεκδικήσει τα δικαιώματά της» λέει στα «ΝΕΑ» ο 17χρονος Παναγιώτης Ψυχογιός, μαθητής Λυκείου.

«Το μήνυμα μου ήρθε το βράδυ της Κυριακής. Αμέσως το έστειλα και σε άλλους φίλους μου. Έπρεπε σήμερα να είμαστε όλοι εδώ» συμπληρώνει η 16χρονη Σοφία Μάρα από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, που χθες διαδήλωσε έξω από τη ΓΑΔΑ. «Είναι χρέος μας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Θέλουμε μέσα από αυτή τη συγκέντρωση να συγκινήσουμε τον ελληνικό λαό και να τον κάνουμε να διαμαρτυρηθεί μαζί μας. Σκότωσαν ένα αθώο παιδί» σημειώνει η 16χρονη Δήμητρα Κουτουμάνου, που φορούσε μαύρα ρούχα όπως προέτρεπε το μήνυμα που δέχθηκε στο κινητό της. Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι μαθητές, στη θέση του Αλέξη θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε παιδί. «Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε. Η Αστυνομία θα έπρεπε να βοηθάει. Όχι να εκτελεί», λέει η 17χρονη Στέλλα Μπράινιγκερ. «Νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε από αυτούς που θα έπρεπε να μας προστατεύουν»

Σάββατο 10.45 μ.μ. «Υπάρχει κλούβα έξω από τον “Ευαγγελισμό” και τσεκάρουν όποιον βγαίνει από μετρό και λεωφορεία. Στο Πολεμικό Μουσείο βρίσκονται τρεις διμοιρίες. Κάποιες άλλες σε Ρηγίλλης, Μεσολογγίου, Εμμ. Μπενάκη, Θεμιστοκλέους και τα στενά του Πολυτεχνείου. Εδώ και μία ώρα υπάρχει αποκλεισμένος κόσμος μέσα στο κτίριο του Πολυτεχνείου. Στην Τσαμαδού έγινε επίθεση από αστυνομία, στην πλατεία (Εξαρχείων) έφυγαν πέτρες και καρέκλες εναντίον των ΜΑΤ. Επεσαν δακρυγόνα. Ακούγονται φωνές: “το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει”». Το παραπάνω κείμενο καταχωρήθηκε στο Διαδίκτυο λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, δίνοντας το σύνθημα του πολέμου.

Ραδιόφωνο και τηλεόραση την ίδια στιγμή, με έκτακτα δελτία, κάνουν γνωστές τις συνθήκες του επεισοδίου, ενώ blogs και γραπτά μηνύματα sms καλούν σε αγωνιστική κινητοποίηση. «Ειδικός φρουρός πυροβόλησε και σκότωσε μαθητή. Ολοι στην πλατεία». Οι δρόμοι των Εξαρχείων γεμίζουν αστυνομία και κόσμο: κατοίκους της περιοχής, αντιεξουσιαστές, φοιτητές, αριστεριστές, περίεργους.

Τα ανακλαστικά όλων βρίσκονται σε εγρήγορση.Τυχαία; Μάλλον όχι. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αντιεξουσιαστές βρίσκονταν σε διαρκή «επιχειρησιακή ετοιμότητα». Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών (και ειδικότερα της διμοιρίας των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη) γίνονταν συχνότερες, ενώ οι έφοδοι στα σούπερ μάρκετ συναντούσαν την αποδοχή μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, δημιουργώντας αίσθημα ηθικής νομιμοποίησης των ενεργειών τους. Είχαν επιπλέον καταφέρει να ενισχύσουν το έρεισμα που είχαν στον μικρόκοσμο των Εξαρχείων κερδίζοντας τη μάχη των εντυπώσεων από την ΕΛ.ΑΣ. όταν πριν από λίγες εβδομάδες είχαν απομακρύνει από την περιοχή τοξικομανείς και εμπόρους ηρωίνης. Κάτι που η ίδια η αστυνομία δεν είχε καταφέρει. Η ΕΛ.ΑΣ. από την πλευρά της, επισήμως, υποβάθμιζε σε κάθε ευκαιρία τη δράση των αντιεξουσιαστών, με το επιχείρημα ότι «προηγούμενες εποχές τα πράγματα ήταν χειρότερα», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στην περίοδο υπουργίας του κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Ομως, ταυτόχρονα, όπως εκ των υστέρων παραδέχτηκαν οι ειδικοί φρουροί, το τελευταίο δίμηνο λάμβαναν εντολές να «πατούν» πιο συχνά τις απαγορευμένες περιοχές, με συνηθέστερη κατάληξη τις συγκρούσεις αστυνομικών - αντιεξουσιαστών στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου.

Αναψαν τα blogs

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου». Ακόμα περισσότεροι όσοι εξέλαβαν το γεγονός ως αιτία γενικευμένου πολέμου. Η αντίδραση των αυτόνομων πυρήνων αντιεξουσιαστών αποδεικνύεται άμεση και καλά συντονισμένη. Kινητά τηλέφωνα και blogs μέσω των οποίων επιτυγχάνεται σε πραγματικό χρόνο μεταξύ τους επικοινωνία αποδεικνύεται όπλο αποτελεσματικότερο από τις μολότοφ.

«Η Στουρνάρη είναι κλειστή από μπάτσους. Η πύλη του Πολυτεχνείου όμως είναι ανοιχτή από την Πατησίων».

«Συνέλευση σε λίγο στο Πολυτεχνείο».

«Σύλληψη στην Τσαμαδού».

«Σε πορεία του Δικτύου προς Ομόνοια υπήρξε ασυνεννοησία. Ενσωματώθηκαν αναρχικοί που έκαναν πέσιμο στα ΜΑΤ. Ξαναγυρίζουν στην πλατεία. Προσπαθούν να ανοίξουν τη Στουρνάρη».

Από το βράδυ του Σαββάτου και μετά η ροή πληροφοριών για τα δρώμενα είναι διαρκής και άμεση. Ο όγκος των πληροφοριών είναι τέτοιος που απογευματινές ώρες της Κυριακής το δημοφιλέστερο από τα blogs των αντιεξουσιαστών τίθεται επί ώρες εκτός λειτουργίας. Οι κινήσεις της Αστυνομίας κοινοποιούνται άμεσα. Οι διαθέσιμες δυνάμεις, η διάταξή τους, οι κινήσεις τους. Η ευελιξία αναδεικνύεται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εξεγερμένων. Η ενημέρωση των blogs γίνεται απευθείας από το πεδίο της μάχης, μέσω κινητών τηλεφώνων που είναι εφοδιασμένα με λογισμικό που επιτρέπει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δευτερόλεπτα σχεδόν μετά την έφοδο διμοιρίας στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η είδηση ανεβαίνει στο Indymedia από το κινητό τηλέφωνο ενός εκ των παρευρισκομένων. Τα διάφορα στέκια (αυτοδιαχειριζόμενο στέκι αρχιτεκτονικής κ.ο.κ.) μετατρέπονται αυθόρμητα σε στρατηγεία. Αποφασίζονται κινήσεις και πρωτοβουλίες: «Εξι η ώρα συνάντηση στα Προπύλαια. Περιμένουμε τους μαθητές στον δρόμο».

Πορεία προς τη ΓΑΔΑ

Και η αυτονομία όμως ορισμένων αποκεντρωμένων ομάδων μοιάζει να αποπροσανατολίζει τις αρχές. Την ώρα που διμοιρίες των ΜΑΤ απασχολούνται στα Εξάρχεια και άλλες ακολουθούν πορεία, μια ομάδα κουκουλοφόρων κατευθύνεται στην Ερμού, όπου προκαλεί ανενόχλητη εκτεταμένες φθορές σε εμπορικά καταστήματα. Το ίδιο συμβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής ο αριθμός όσων συγκεντρώνονται στο Πεδίον του Αρεως ξεπερνά τις επτά ή οκτώ χιλιάδες. Κατευθύνονται στη ΓΑΔΑ προκαλώντας βανδαλισμούς κατά μήκος της Αλεξάνδρας. Η αστυνομία αδυνατεί να τους περιορίσει. Το βράδυ της ίδιας ημέρας το μέτωπο μεταφέρεται εκ νέου στα Εξάρχεια. Ατομα με ποδήλατα ή μηχανάκια διασχίζουν τους δρόμους πραγματοποιώντας αναγνωριστικές όπως αποδεικνύονται βόλτες, καταγράφοντας τη διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων. Αλλοι που νωρίτερα (όταν το μέτωπο μεταφερόταν στην Αλεξάνδρας) είχαν φύγει από το Πολυτεχνείο ή τη Νομική που τελούν υπό κατάληψη επιστρέφουν μεταφέροντας εφόδια. Τρόφιμα, νερό, μαντίλια και... καύσιμα. Η δύναμη του Διαδικτύου αποδεικνύεται τόσο ισχυρή ώστε οι φοιτητές σε καθεμιά από τις κατάληψεις σηκώνουν δικά τους blogs.

«Ερχεται συνέχεια καινούργιος κόσμος. Πληθαίνουμε. Υπάρχουν ελαφρά τραυματισμένοι από δακρυγόνα που έχουν πέσει σε κεφάλια, πόδια και χέρια. Φροντίζονται. Υπάρχουν υποδομές περίθαλψης τραυματιών. Αρχίζει η συνέλευση. Αγάπη και δύναμη από την ΑΣΟΕΕ». Τα κείμενα μάλιστα μεταφράζονται στα αγγλικά (!) προκειμένου να διαβαστούν από τους «συντρόφους» στο εξωτερικό. Στη Νομική, οι καταληψίες δοκιμάζουν να «ανεβάσουν» δικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό. Ζητούν μέσω Διαδικτύου εξοπλισμό που τους λείπει. Οι ομάδες κρούσης των Εξαρχείων ενημερώνουν τους καταστηματάρχες της περιοχής να κρεμάσουν μαύρες σημαίες ειδάλλως τα μαγαζιά τους θα καταστραφούν. Την επομένη, το Internet Cafe επί της Ιπποκράτους, το μόνο που έχει μείνει όρθιο στην ευρύτερη περιοχή, μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες έχοντας τη βιτρίνα του καλυμμένη με μαύρο πανί... Τα παιδιά των Εξαρχείων έχουν τον έλεγχο.

Η ανάφλεξη επεκτείνεται

Σχεδόν ταυτόχρονα με την Αθήνα η ανάφλεξη επεκτείνεται στη συμπρωτεύουσα και ακολουθούν υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Ιωάννινα. Δύο ώρες μετά την είδηση του θανάτου του 15χρονου μέσω Διαδικτύου αναγγέλλεται και πραγματοποιείται συνέλευση στο κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών. Καταχώρηση με ώρα 23.39 του Σαββάτου: «Συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης στην αίθουσα 542 των πολιτικών μηχανικών». Τρία λεπτά μετά, νεότερη καταχώρηση σε blog κατευθύνει σε ραδιοσταθμό που εκπέμπει στα ΑΜ για πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του μαθητή. Η συνέλευση καταλήγει σε απόφαση για πορεία που κοινοποιείται. Τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη δρομολογηθεί...

Στην Πάτρα αντίστοιχα, στη μία μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ομάδα κουκουλοφόρων εξαπολύει επίθεση εναντίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας, ενώ πυρπολούνται και καταστρέφονται περιπολικά. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται την επόμενη, οπότε και η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε πέντε συλλήψεις. Στα Χανιά, ξημερώματα Κυριακής, νεαροί επιτίθενται στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων πετώντας πέτρες και ξύλα. Τα επεισόδια διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα. Το απόγευμα της επομένης, φορείς και κάτοικοι της πόλης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, η οποία καταλήγει σε εκτεταμένα επεισόδια και βανδαλισμούς στο κέντρο της πόλης.

Τις επόμενες μέρες καταγράφονται επιθέσεις στη Νομαρχία, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ λεηλατείται το κτίριο του ΟΤΕ. Ξημερώματα Κυριακής, στα Ιωάννινα, ομάδα 150 κουκουλοφόρων κρατώντας λοστούς επιτίθενται στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων και καταστρέφουν ολοσχερώς πέντε περιπολικά.

Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώνονται σε Λάρισα, Μυτιλήνη, Βόλο, Ρόδο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Καρδίτσα, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Καβάλα.


Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Στο Internet και στο Facebook η οργή

Διαβάστε ακόμα: Πανελλήνιες 2026: Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία θέματα και απαντήσεις

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα