Σεισμός του 1999 στην Αθήνα: Ιστορίες που μας κρατούν ακόμα ξάγρυπνους

Σεισμός του 1999 στην Αθήνα: Ιστορίες που μας κρατούν ακόμα ξάγρυπνους

Σαν σήμερα, ένα ύποπτο «κούνημα» μας έκανε να βγούμε πανικόβλητοι από τα σπίτια μας. Ήταν ένας σεισμός, με μέγεθος 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, ο οποίος είχε ως επίκεντρο την Πάρνηθα, και αμέτρητους μετασεισμούς.

Είχε προηγηθεί ο σεισμός στο Ιζμίτ της Βορειοδυτικής Τουρκίας, στις 17 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, μια πραγματικά επική καταστροφή, ύψους 7,6 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα, και έναν επίσημο απολογισμό νεκρών που ανήλθε στους 17.500.

Πιστεύαμε πως αυτό ήταν μακριά μας, και δεν μας άγγιζε καθόλου. Πόσο λάθος κάναμε. 

Ο σεισμός, αν και διήρκεσε μόλις 15 δευτερόλεπτα (της Τουρκίας είχε κρατήσει σχεδόν 50!), ήταν έντασης VII στην κλίμακα Μερκάλι (Πολύ Ισχυρός). Το επίκεντρο ήταν 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, και το εστιακό βάθος ήταν από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα.

Καθώς η Αττική βούλιαζε κυριολεκτικά (σ.σ. σε περιοχές όπως το Μενίδι, η Νέα Φιλαδέλφεια, τα Άνω Λιόσια, το Περιστέρι, η Μεταμόρφωση, οι Θρακομακεδόνες και η Πετρούπολη, η μετατόπιση ήταν 3-4 εκατοστά),  μέσα από τα αλλεπάλληλα τηλεοπτικά ρεπορτάζ μαθαίναμε πώς είχαν καταρρεύσει κτίρια.

Aρχικά μαθαίναμε για μια πολυκατοικία στη Νέα Φιλαδέλφεια (τελικά ήταν πέντε πολυκατοικίες σε όλη την Αττική), έπειτα έγινε γνωστό πως και το εργοστάσιο Faran, το εργοστάσιο Φουρλής, το κτιριακό συγκρότημα που συστεγαζόταν η εταιρεία Ρικομέξ και η Εστία Εμπορική, ήταν οι πιο κρίσιμες εστίες εγκλωβισμένων αγνοούμενων.

Τα σωστικά συνεργεία περιλάμβαναν και ομάδες Τούρκων διασωστών (αργότερα προστέθηκαν και επιτελεία από Ρωσία, Τσεχία, Βουλγαρία), σε μια ανταποδοτική κίνηση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, ύστερα από τη συνδρομή της ΕΜΑΚ στον σεισμό του Ιζμίτ. 

Πέρασαν λίγες μέρες για να ξεκινήσει ο απολογισμός των νεκρών, που έφτασαν τους 143. Οι τραυματίες ήταν χιλιάδες

Μια ιστορία θρίλερ, μέσα από τα χαλάσματα

Λίγους μήνες πριν, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος μου είχε αφηγηθεί μια ιστορία, μέσα από το ρεπορτάζ που είχε κάνει για τους αγνοούμενους στο Μενίδι, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές. Ανάμεσα στους αγνοούμενους, είχε βρεθεί η σύντροφος του δημοσιογράφου Χρήστου Βασιλόπουλου.

Πηγή: .reader.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα